Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Каналът "Рейн - Майн - Дунав" е връзката между Атлантическия океан, Северно и Черно море

Рейн е една от най-важните и големи реки в Европа, с дължина от 1233 километра.

Каналът "Рейн - Майн - Дунав" (на немски: Rhein-Main-Donau-Kanal, RMD), също Канал "Майн - Дунав", Европейски канал, е канал в германската провинция Бавария.

Свободна държава Бавария (Freistaat Bayern или само Бавария) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Има население от 12.5 милиона жители и е най-голямата по площ германска провинция. Столица на провинцията е Мюнхен.  Бавария е една от най-богатите провинции в Германия, превърнала се в последните десетилетия от аграрна в технологична провинция. Въпреки това икономиката е неравномерно развита в отделните райони, като регионите на Мюнхен (Горна Бавария), Нюрнберг (Долна Франкония) и региона на Регенсбург са икономически силно развити, докато други, като Горна Франкония могат да се квалифицират като селскостопански и изостанали. В Инголщат и Мюнхен се произвеждат две от най-известните автомобилни марки - Ауди и БМВ, които са се превърнали в символ на немското качество.

Каналът съединява реките Майн, приток на Рейн, и Дунав. Чрез него се осигурява речна транспортна връзка между Атлантическия океан, Северно море и Черно море.

Майн (Main) е най-дългата река, течаща изцяло в Германия (527 км). Тя е най-дългият приток на река Рейн. Майн извира във Фихтелгебирге, ако се счита от притока Бял Майн (Weißer Main), и във Франкска Алб, ако се измерва от притока Червен Майн (Roter Main). Реката пресича провинциите Бавария и Хесен. В близост до град Вертхайм, Майн е граница в продължение на 25 км на провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг. Река Майн се влива в река Рейн при град Майнц.

Заедно с по-малките реки - Ватре и Нетце, Майн е единствената голяма река в Средна Европа, която тече от изток на запад. Повечето средноевропейски реки текат от юг на север, но изключение прави Дунав, която тече на юг и на изток.

През 1992 година, реката е била свързана посредством канала Рейн - Майн - Дунав в река Дунав и Черно море. В долното течение на реката са разположени и големи центрове като Офенбах и Франкфурт, в които са изградени и големи речни пристанища.

По цялото протежение на реката е изградена туристическа пътека Майн, както и велосипеден път Майн.

Рейн (на немски: Rhein, на френски: Rhin, на нидерландски: Rijn) е една от най-важните и големи реки в Европа, с дължина от 1233 километра. За нейната важност говорят многото замъци, построени покрай бреговете. Тя е ключов воден път за пренос на стоки още от времето на Римската империя, когато съставлява голяма част от нейната северна граница. Тя започва от швейцарските Алпи и се влива в Северно море.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Тя е единствената голяма река на континента, която тече в посока от запад на изток. Река Дунав минава през десет държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. При вливането си в Черно море тя се разделя на три ръкава - Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният - Килийският ръкав, служи за граница между Румъния и Украйна. Средният ръкав - Сулинският, е най-пълноводният и най-дълбокият.

Каналът "Рейн - Майн - Дунав" започва от град Бамберг, протича през Нюрнберг, Франконската койпер-лиасова равнина и Франконския Алб и се слива с Дунав при град Келхайм.

Бамберг (Bamberg) е град в Германия, провинция Бавария, регион Горна Франкония. Разположен е на река Регниц (Regnitz) във Франконската койпер-лиасова равнина. Градът е важен университетски център с един университет и един колеж. През 1993 г. старият град е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Келхайм (Kelheim) е град във федерална провинция Бавария, административен окръг Долна Бавария, разположен на река Дунав, с население около 15 500 жители. Тук е пивоварната "Private Weißbierbrauerei G. Schneider & Sohn", която произвежда известната вайс бира "Шнайдер Вайсе".

Дължината на канала "Рейн - Майн - Дунав" е 171 км, ширината - 55 м, а дълбочината - 4 метра. Някои участъци на канала са изпълнени във вид на бетонни акведукти. Каналът е оборудван с 16 шлюза - 11 от тях са разположени в басейна на Рейн и осъществяват покачване от ниво 230.9 м до нивото на вододела 406 м, а пет шлюза са в басейна на Дунав и осъществяват спад от водораздела до 336.2 метра.

Строителството на канала в днешния му вид е започнато през 1960 година. Открит е на 25 септември 1992 година. За строителството на водния път са изразходвани 2.3 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във