Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Канада не признава нито една от българските качествени храни, твърди евродепутат

Договорът между ЕС и Канада, който беше подписан преди две седмици, а тепърва предстои и ратификация от българския и Европейския парламент, не предвижда българските продукти със защитени географски означения да бъдат защитени в Канада. Това сигнализира българският евродепутат Момчил Неков, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент.

„Българският интерес отново не е представен и защитен от Европейската комисия“ заяви Неков. Според разпоредбите на споразумението само около 150 продукта, които са защитени по европейските схеми за качество, ще бъдат признати като продукти с право на защита на интелектуална собственост в Канада. „Това гарантира и защита срещу злоупотреба и имитации. ЕК явно е решила, че наши продукти не заслужават това на канадския пазар“ допълни евродепутатът. 

„Не е изненада, че голяма част от продуктите са френски, испански и италиански, но страни като Кипър и Румъния имат поне по един продукт с географско означение в договора, а Чехия има два. България отново липсва.“ заяви Момчил Неков. В тази връзка евродепутатът отправи запитване с приоритет към ЕК дали българските продукти, защитени до момента, не могат да бъдат добавени към споразумението. „Несправедливо е 98% от качествените храни, които са включени в СЕТА, да са от старите държави членки. Изглежда, че и в този аспект СЕТА защитава техните интереси, а не на страни като България“ допълни евродепутатът. 

Едно от предимствата на защитата по европейските схеми за качество е, че продуктите включени в тях, могат да участват в промоционалните програми на ЕС за вътрешния пазар, но и за трети страни. Другите държави членки умело използват тези привилегии. Някои от тях имат и над 200 продукта.

Преди повече от година Неков започна кампания по идентифициране и защита на български храни, които могат да бъдат включени в европейските схеми за качество. Потенциални кандидати са Смилянският фасул, месото от Източнобалканска свиня, Еленският бут, Куртовските домат и капия, Реселешкият воден лук, Странджанският чай и други. В момента тече процедурата по защита на Странджанския манов мед. „Надеждата ми е, че тези и други български продукти ще могат да бъдат защитавани на трети пазари за в бъдеще“ обобщи Момчил Неков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във