Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кампания ще връща българи от чужбина

Инициатива ще връща българи от чужбина у нас. Това бе решено през седмицата на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и директора на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков. Двамата решиха да подкрепят Движение „Национална кауза“ (ДНК), чиято основна цел е демографията и в частност да стимулира завръщането на българи, които живеят в чужбина, обратно в страната.

В присъствието на министър Караниколов се подписа двустранно споразумение за сътрудничество, което предвижда агенцията да съдейства в разпространението на новата инициатива на неправителствената организация за създаване на онлайн платформа, свързваща българи, живеещи в чужбина, с родния бизнес и представяща възможностите в различните региони на България за кариерно развитие и живот, сред българския бизнес и работодателските организации. Емил Караниколов заяви своето желание да подкрепи инициативата чрез представяне на платформата пред българските общности по света по време на негови официални посещения.

Инициативата Bulgaria wants you” ще стартира в началото на 2020 година, като ще предоставя информация за свободни работни позиции, ще оказва административна помощ при завръщане в конкретен регион и ще представя компаниите и техните ангажименти, които биха поели пред новите си служители. В специална секция на сайта ще може да се използва и специален калкулатор, който ще дава информация за стандарта на живот в българските области и ще дава възможност за сравняване със стандарта на страната, в която българските граждани живеят.

Проучване на „Маркет Линкс“ е показало, че близо 69% от българите, обмислящи завръщане в страната от чужбина, биха използвали платформата.

В началото на годината Евростат съобщи, че България е една от шестте европейски страни, в които броят на емигрантите надхвърля този на имигрантите. Според годишния доклад на Националния статистически институт 31 263 българи са емигрирали през 2018 г. Половината от тях са мъже на възраст между 20 и 39 години, а около 16% са по-млади от 20 години.

Все пак се отчита лек ръст на завръщащите се - 13 060 през 2017 година и 16 169 през 2018. Тъжната статистика е, че мнозинството от завърналите се отиват в бюрата по труда, за да подадат документи за обезщетение за безработица. 

Премиерът Бойко Борисов обаче смята, че има сериозен ръст на завърналите се българи. Той нееднократно е заявявал, че усилията на правителството да се върнат повече български семейства, живеещи в чужбина, дават резултат.  Той подчерава огромното значение на съвместната работа с Асоциацията на българските училища в чужбина. По думите му обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България. "Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат", посочи министър-председателят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във