Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кампания „Преоткрий България“ показва уникални места у нас

Антична вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи.

Важен акцент в усилията на Министерството на туризма е стимулирането на вътрешния туризъм. В тази връзка бе даден и ход на актуализиране на разработения през 2019 г. План за развитие на здравния туризъм за периода 2020-2025 година. Основната му цел е България да се превърне в туристическа дестинация със силно развит дял на здравния туризъм и балансирано развитие на всички разновидности – медицински, балнеотуризъм, спа, уелнес и таласотерапевтичен туризъм. Това каза служебният министър на туризма Стела Балкова специално за в. „БАНКЕРЪ“.

Не може да не се отбележи и националната кампания „Преоткрий България“ на Министерството на туризма, която се развива съвместно с българските общини.

Кампанията е насочена основно към промотиране на най-привлекателните и атрактивни туристически обекти на територията на участващите общини именно с цел  да се насърчи вътрешния туризъм. Дори и в условията на пандемия този сегмент от сектора предлага множество разнообразни, интересни и вълнуващи  възможности. Инициативата се развива в началото на активния летен сезон, провежда се на територията на цялата страна и е с продължителност от четири до шест месеца.

Акцентът тази година е насочен не само към морските обекти, но и към тези, разположени в общините във вътрешността на страната, посочи министър Балтова. Съвместната кампания се фокусира  върху богатото историческо и етнографско наследство, уникалните природни феномени и прекрасните кътчета. Те са не едно и две, а страната ни може да се похвали с тях както пред българските граждани, така и пред чуждестранните гости, пристигнали у нас, които очакват да научат повече за България.

Сектор „туризъм“ бе пропуснат от предходните управляващи в Националния план за развитие и устойчивост. Министерството на туризма действа настоятелно той да бъде включен в документа. Планът би могъл да стане инструмент за подобряване на здравния статус на населението ни, както и за подпомагане на възстановяването на сектора от кризата, вследствие на коронавируса, коментира министър Балтова.

Към момента туризмът е предвидено да получи подкрепа хоризонтално и в рамките на Стълб 1 “Иновативна България”; Компонент „Интелигентна индустрия”;  Инвестиция 2: Програма за икономическа трансформация. В надградения от служебния кабинет проект е предложено включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна ефективност.

Чрез програмата се предвижда предоставяне на целева подкрепа на българските малки и средни предприятия в основните проблемни области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефективна икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във