Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАМИОНИТЕ ЩЕ ПЪТУВАТ ГРАТИС ПО МАГИСТРАЛИТЕ

Товарните камиони с тегло над 12 тона няма да плащат т. нар. тол - такса за преминаване през българските магистрали (т.нар. тол). Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по транспорт при окончателното гласуване на промените в Закона за пътищата.
Корекциите в нормативния акт се налагат заради синхронизирането му с европейските директиви. Освен това по този начин ще можем да привлечем международния трафик към нашата страна, обясни шефът на Изпълнителна агенция Пътища Велико Желев.
Според разчетите на агенцията приходите от винетки през тази година ще са около 142 млн. лв., а през следващата ще достигнат 169 млн. лева. Сега България е на четвърто място сред държавите в Централна и Източна Европа по цена на винетката за товарни автомобили. У нас българските ТИР-ове плащат 277 евро за годишен стикер, а чуждестранните - по 577 евро. В Румъния например винетката върви по 930 евро, в Унгария - по 450 евро, в Чехия струва 344 евро, а в Словакия - 184 евро.
От Агенция Пътища обаче отказаха да коментират колко точно ще трябва да плати държавата на концесионера на автомагистрала Тракия като компенсации за безплатното преминаване на тежкотоварните камиони по аутобана. Аргументите им бяха, че не са участвали в преговорите по контракта.
Другата одобрена от депутатите промяна в Закона за пътищата е освобождаването от винетен стикер на селскостопанската техника (трактори и комбайни).

Facebook logo
Бъдете с нас и във