Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Камчия" става защитена зона

Започва процедурата по обявяване на защитена зона „Камчия”, в която се забранява всякакво строителство върху дюните, изсичане на дървета и промяна в териториалния план, става ясно от решение на екоминистъра Ивелина Василева, публикувано на сайта на ведомството.

Това е част от процедурата по обявяване на 234-е защитени зони за местообитания по Закона за биологичното разнообразие, която трябваше да бъде завършена в края на 2014 г. Ако в най-кратки срокове не бъдат изготвени заповедите по обявяване на зоните, страната ни може да бъде дадена на съд от Европейската комисия и да бъдат наложени санкции.

Останалите местности, които предстоят да бъдат обявени за защитени са „Трите братя”-област Бургас, „Боблата”-Силистра, „Тимок”-област Видин, „Река Чая” и „Брестовица” край Пловдив и „ Изворо”-област Благоевград.

Територията на защитена зона „Камчия” обхваща землищата на селата - с. Близнаци, с. Дъбравино, с. Круша, с. Китка, с. Равна гора, с. Садово, община Аврен, област Варна, с. Венелин, с. Горен чифлик, с. Гроздьово, гр. Долни чифлик, с. Ново Оряхово, с. Нова Шипка, с. Пчелник, с. Старо Оряхово, с. Шкорпиловци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във