Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАМБАНА 1899 СЕ ИЗПЛЪЗВА ОТ КРЕДИТОРИТЕ СИ

Най-големият кредитор на бургаското маслодобивно предприятие Камбана 1899 - SG ЕКСПРЕСБАНК, отново ще трябва да доказва правотата си в съда. В средата на юли Бургаският окръжен съд е отхвърлил искането на банката да отмени решенията от първото общо събрание на кредиторите на дружеството, което се проведе на 13 април 2001 година. Освен това представителите на SG ЕКСПРЕСБАНК вече са поискали отвод на съдията по несъстоятелността на Камбана 1899, научи в. БАНКЕРЪ.
Основното недоволство на банката от решението на съда е, че дълговете на Камбана 1899 г. са били изкуствено завишени в полза на фирмата собственик - Хелиън комодитис.
Задълженията на маслодобивното предприятие, описани в молбата до съда за откриване на производство по несъстоятелност, възлизат на повече от 18.1 млн. лева. Но само за два месеца - от 12 февруари 2001 г., когато Камбана 1899 е обявена във фалит, до 13 април, неуредените й дългове в списъка, изготвен от синдика Иво Баев, са се увеличили от 18.1 млн. лв. на 25.4 млн. лева. По-интересното е, че разликата от 7.3 млн. лв. е в полза на вземанията на Хелиан индъстриал инвестмънт Б. В. и на други фирми, свързани с Хелиън комодитис, който е основен акционер на Камбана 1899.
На 13 април в списъка на кредиторите, съставен от Баев, е включено и софийското Хелиан грейн АД, което до този момент въобще не е фигурирало като кредитор. Въпросната фирма се управлява от Живко Вълчев, който е и изпълнителен директор на бургаската маслобойна.
Според новия списък фирмите, свързани с Хелиън комодитис, имат да получават около 60% от всичките вземания от бургаската маслобойна, което дава възможност на собствениците й да гласуват на събранията на кредиторите такива решения, каквито те преценят, че са им най-изгодни.
Красимир Жилов, член на управителния съвет на SG ЕКСПРЕСБАНК заяви за в. БАНКЕРЪ, че в началото на юли банката е възразила срещу последния вариант на списъка.
Камбана 1899 дължи на кредитната институция над 6 млн. лв., като по тях в момента продължават да текат и наказателни лихви. Вземанията на SG ЕКСПРЕСБАНК са обезпечени с първи по ред залог на цялото търговско предприятие и първа по ред ипотека върху недвижимите имоти на дружеството. В началото на 2001 г. банката обяви търгове и започна да разпродава имуществото на Камбана 1899. Тогава обаче Бургаският окръжен съд нареди да се спрат всички процедури по принудителното събиране на вземанията на кредитната институция. На 11 май Бургаският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати. Месец по-късно обаче бургаските прокурори обжалваха пред Върховния касационен съд, който все още не се е произнесъл, припомни Жилов.
Според него решението на върховните магистрати ще определи до голяма степен бъдещето на Камбана 1899, тъй като от ръководството на SG ЕКСПРЕСБАНК отдавна водят преговори с потенциални купувачи на маслодобивното предприятие. Те обаче не могат да приключат, докато компетентните органи не се произнесат по случая. А колкото по-дълго продължава протакането по съдилищата, толкова повече се намаляват и шансовете на Камбана 1899 да излезе от несъстоятелността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във