Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Камарата на строителите се оплака на Радев от ресорния министър

инж. Илиян Терзиев

Камарата на строителите (КСБ) изпрати остра декларация до президента Румен Радев, с която постави шест искания към държавния глава и се оплака от назначеното от него служебно правителство. 

"Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от служебния кабинет – от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на здравеопазването. Особено смущаващи са изказванията на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова", казват от КСБ.

Камарата твърди, че арх. Комитова е хвърлила строителния бранш в колапс, след като само от месец е служебен министър.

"Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения", посочват от строителния бранш.

По думите им ситуацията в бранша се усложнява и заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства.

Както стана дума, КСБ поставя и шест искания:

   1. Да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели.

  2. Да се активизира работата на държавната администрация, която в момента е блокирана.

  3. Министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите.

  4. Да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша.

  5. Да продължи работата по програмата за енергийна ефективност.

  6. Да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми – ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.


"Исканията на КСБ не са политически. Те са свързани с необходимостта от нормално функциониране на един от ключовите за икономиката на страната браншове, осигуряващ 12% от БВП. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов сектор. При необходимост сме готови да предоставим допълнителна информация относно нашите искания. В случай че не бъдат предприети мерки, ще бъдем принудени да защитим правата на членовете на КСБ и заетите в сектора по всички допустими от закона начини", завършва позиция, подписана от председателя на камарата инж. Илиян Терзиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във