Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Камарата на строителите подкрепя исканията на пътния бранш

Камарата на строителите в България (КСБ) подкрепя справедливите искания на колегите от Българска браншова камара "Пътища" за разрешаване на проблема с разплащането на задълженията на държавата към фирмите, съобщават от браншовата организация. За пореден път алармираме, че хората и компаниите трябва да получат изработените средства по всички договори за строителство – въпрос, който се отлага прекалено дълго, заявяват от Камарата на строителите.

Изразяваме категорично несъгласие с опитите темата да се използва с политически мотиви. Недопустимо е въпрос от критична важност за цялото общество да бъде блокиран и така да се поставят под риск и пътната безопасност, и работните места на хилядите заети в бранша, и бъдещето на фирмите, пишат от камарата.

Камарата на строителите в България алармира и за липсата на каквото и да е решение във връзка с драстичното поскъпване на строителните материали, горивата, енергоносителите, разходите за труд и други. Това е тенденция, която повече от година бележи траен ръст и има задълбочаващо се негативни последствия върху отрасъла.

Според икономическия отчет на Камарата на строителите за миналата година, по предварителни данни на НСИ се отчита спад от 30.7 на сто в произведената строителна продукция спрямо 2020-а. А безработните лица в сектора са се увеличили с 14.3 на сто. Крайно време е държавата в най-кратък срок да приеме механизъм за адекватна индексация на договорите с публични възложители, пишат в позицията си от камарата.

Необходими са спешни мерки. Застрашена е не само поддръжката на републиканските пътища. Застрашено е изпълнението на договорите, финансирани със средства по оперативните програми, на амбициозните проекти на правителството и не на последно място – на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във