Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Калинки и Маринки накацаха енергетиката

Ако все още има отрасъл в икономиката на страната, с който може да се гордеем, това е енергетиката. Дружествата в тази сфера носят милиарди приходи в бюджета, пряко и косвено с тях са свързани стотици хиляди хора, а от изрядната им работа зависят милиони потребители. Изтеклата година обаче ще се запомни с някои, меко казано, странни ходове и рокади, които няма как да не се отразят на енергийния сектор.


nbsp;


Навсякъде по света министри идват и си отиват. Никой не е абониран за креслото си, но смяната на бившия ни икономически министър Трайчо Трайков със заместника му Делян Добрев беше малко по-особена.


Трайков си отиде

nbsp;


след един зле организиран бизнес форум в Катар. Шейховете не дошли, щото им било рано, а през това време Трайчо се пекъл на плажа.


Обяснението на премиера Бойко Борисов за поисканата оставка беше: Ако сравните енергетиката от предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми, особено в икономиката, изостанахме много. Тя с нищо не стана по-независима. Тепърва тази година ще правим първи копки за интерконекторните връзки. Темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща, отколкото другите са правили за два или за три мандата.


Последвалите събития обаче опровергаха тази версия. Единствената междусистемна газова връзка, чието строителство започна през 2012-а, бе с Румъния. За Гърция и Сърбия се чака това да стане догодина, а интерконекторът с Турция тотално затъна.


Колкото до Трайков, той ще се запомни не с плажните си пристрастия, а като първия член на българско правителство от по-новата ни история, повдигнал публично въпроса за високите производствени цени на Лукойл Нефтохим и липсата на достатъчен внос на горива, чрез който да се балансира пазарът. Позицията му предизвика не само острата реакция на частната компания, но и на министър-председателя Борисов. Трайчо играеше и по нервите на руснаците по време на преговорите за съвместните енергийни проекти.


На принципа на доминото отстраняването на министъра доведе и до редица други смени в енергетиката. Повечето от новоназначените бяха откровени партийни парашутисти, нямащи и елементарна представа от тематиката, с която се захващат. Показателен пример е


шеметният възход на Валентин Николов

nbsp;


- депутат от ГЕРБ, заместник-министър на икономиката и енергетиката, а след това изпълнителен директор на едно от най-печелившите и важни български предприятия - АЕЦ Козлодуй. Тази трансформация роденият в Габрово инженер, специалист по двигателите с вътрешно горене, преживя за има, няма месец и половина, каквото и да си говорим. Не може да се отрече на инженера, че бързо се ориентира как да грабне сърцето на премиера и натрупа доста точки с вкарани в последния момент промени в ключови законопроекти като този за възобновяемите енергийни източници или пък за забраната на добива на шистов газ у нас. Което определено много спомогна за възхода на политическата му кариера.


Впоследствие се оказа, че Николов е само началото на


парашутния десант в АЕЦ Козлодуй

nbsp;


За председател на съвета на директорите на дружеството бе назначена 28-годишната Марина Армутлиева - началник на политическия кабинет на министър Делян Добрев. Младата дама, специалист по екология и с нулев опит в енергетиката, попадна също в борда на директорите на Мини Марица-изток, както и в надзорния съвет на Хидроенергийна компания Горна Арда. В основата на израстването на младата еколожка очевидно е и хасковската връзка. Армутлиева е дъщеря на кмета на община Маджарово инж. Милко Армутлиев, а роденият в Хасково Делян Добрев влезе като депутат в 41-ото Народно събрание именно от този регион. Пред в.БАНКЕРЪ енергийният министър призна, че се познава с Армутлиев, но още от времето, в което нито той, нито аз сме заемали публични длъжности.


Друга малка подробност е, че на дружеството Визьор, собственост на родителите на министъра - Златка и Александър Добреви, е поверен строителният надзор на реконструкцията на СОУ Димитър Маджаров. Обявената през 2008 г. от община Маджарово поръчка е за близо 796 хил. лв., като средствата са осигурени по оперативната програма Регионално развитие.


Друга интересна фигура в ръководството на АЕЦ Козлодуй е назначеният през юни за главен административен секретар Калин Стануков. Бившият заместник-кмет на район Студентски по времето на СДС е завършил хидравлична и пневматична техника. През 2006-а, когато Бойко Борисов все още е кмет на София, той бе наложен от общинските съветници за шеф на столичното ВиК дружество за сметка на кметския кандидат. Броени дни след назначаването му, както писаха медиите, Стануков подписва граждански договор за 3000 лв. с 21-годишната Мелина Нинова. На нея е поверено да консултира ръководството във връзка с имиджа на дружеството и въз основа на проучвания да прави контент-анализи на публикации в пресата.


Горе-долу по същото време централата се сдоби и с втори заместник изпълнителен директор, който да се занимава с финансовата политика. Става дума за Мария Илиева - одитор по образование, последно работила като шеф на Главна дирекция Човешки ресурси, обществени поръчки, инвестиционна и административно - стопанска дейност в Националния осигурителен институт.


Кадровото освежаване

след отстраняването на Трайков съвсем не се ограничи до изброените промени. Международният секретар на ГЕРБ Валя Чилова бе назначена за изпълнителен директор на ВЕЦ Козлодуй, а в края на ноември депутатът от БСП Румен Овчаров заяви от парламентарната трибуна, че са освободени още директорът Производство Красимир Николов, директорът Безопасност и качество Митко Янков, както и редица други служители.


Новоназначените нямат нито един час стаж в енергетиката. Това на каква кадрова политика ви прилича? На мен ми прилича на рояк скакалци, които са се нахвърлили на едно от последните все още произвеждащи и печелещи държавни дружества, отбеляза Овчаров.


Много въпросителни възникнаха и около изпълнителния директор на проектната компания за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй Любен Маринов. Официална информация за него и досега липсва - при представянето му бе съобщено единствено, че е бил експерт в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От профила му във Facebook пък се разбра, че е от Пловдив и е учил в местния университет Паисий Хилендарски. Справка в информационната система Дакси пък показва, че през юли 2007-а той е регистрирал фирмата Маринов сервиз ЕООД, с предмет на дейност: ремонт и диагностика на автомобили и кари, проектиране, изработка и монтаж на алуминиева и PVC дограма и други хидро- и топлоизолации и т.н.


От ГЕРБ не бяха много словоохотливи и при смяната през март на изпълнителния директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев. В краткото съобщение за освобождаването му бе посочено единствено, че основният мотив е нуждата от мениджър, който познава в детайли развитието на енергетиката в България. Наистина, Георгиев е работил предимно в Австрия, но се върна в страната като топмениджър на един от лидерите в стратегическото консултиране - Roland Berger, и с опита на човек, ръководил проекти в областта на енергетиката и телекомуникациите за най-големите компании от Централна и Източна Европа. Изглежда, голямото му прегрешение бе, че е


лично назначение на Трайчо Трайков

nbsp;


На мястото на Георгиев дойде Михаил Андонов, дотогава изпълнителен директор на НЕК. Той е от 17 години в енергетиката, само че управленският му опит реално датира от средата на 2011-а, когато пое управлението на Националната електрическа компания след уволнението на Красимир Първанов заради подписан спорен анекс за АЕЦ Белене. Андонов я оглави след проведен конкурс, но никой не обясни защо бе предпочетен пред останалите участници. Дотогава той бе заемал различни длъжности в отдел Вътрешен одит и контрол на НЕК, като от 2002-ра е заместник главен счетоводител, а през 2009 г. влезе в борда на държавната фирма.


Скандал съпроводи и избора на наследник на Андонов начело на НЕК. За да се избере качествен мениджър, който да има опит в сектора, и то на ръководна длъжност, да познава добре материята и да е на ти с английския език, бе обявен конкурс. Но управляващите не успяха да намерят претендент, който да пасва на този профил.


Въз основа на резултатите от проведените интервюта с кандидатите специално назначената комисия прецени, че никой от тях не е успял да защити в достатъчна степен представената от него концепция за цялостното развитие и приоритетите на НЕК в светлината на Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз и Енергийната стратегия на Република България. В тази връзка победител не беше излъчен, а процедурата беше прекратена, коментираха за БАНКЕРЪ от Българския енергиен холдинг.


Явно, за да не се губи времето за нов конкурс, властта реши


да вземе нещата в свои ръце

nbsp;


и в края на август накара временния изпълнителен директор на НЕК Иво Лефтеров сам да си подаде оставката. На негово място бе назначен неизвестният на широката публика Крум Анастасов, който дотогава е ръководител на управлението за регулирания пазар в електрическата компания. На въпроса защо този толкова способен кадър не се яви на конкурса отговор така и не последва.


В края на май министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев освободи от длъжност изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Кольо Колев. Неговото място заема Кирил Георгиев, общински съветник в Столичния общински съвет. Мотивът за смяната е неефективната дейност на агенцията. Работата й е свързана с енергийната ефективност, която е приоритет на правителството, затова темпото трябва да се подобри, отбелязва в съобщение до медиите министър Добрев.


Новият изпълнителен директор се оказа ръководител на политическата партия ГЕРБ в столичния район Красна поляна. Георгиев влиза в общинския съвет на София след местните избори през 2011 година. От визитката му си личеше, че преди новото му назначение не е имал много общо с енергийната ефективност - завършва висшето си образование в УНСС през 1996-а със спрециалност Икономика и управление на териториалните системи, а през 2011 г. и Публична администрация. Има сертификат по Управление на човешките ресурси от Център за устойчиво развитие Еразъм в Ротердам, Холандия, както и специализация по политически мениджмънт в Българско училище за политика Димитър Паница. В Столичния общински съвет е бил член на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението. Управленският му опит също не е много богат. Според Търговския регистър Кирил Георгиев е бил управител на две фирми, но и двете са в ликвидация.


Впрочем за седем месеца въпросният човек така и не излезе пред медиите да каже нещо за енергийната ефективност. А ролята на ръководената от него агенция съвсем не е за подценяване - тя участва в разработването и актуализирането на националните планове за действие по енергийна ефективност, изготвя годишните отчети за тяхното изпълнение, организира и изпълнението на мерките, включени в тях. Тоест от нея (и най-вече от шефа й) в голяма степен зависи къде ще бъдат насочени държавните пари. От февруари същото ведомство отговаря и за издаването на т.нар. гаранции за произход на всички фирми, произвеждащи зелена енергия.


Такива са фактите, а оттук нататък само можем да се надяваме, че и с подобен екипаж от политкомисари българската енергетика ще успее да преодолее трудностите, които я чакат и през идната година.


nbsp;


nbsp;


НЕЗАВИСИМАТА ДКЕВР СТАНА ХРИСИМАНезависимата на хартия Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) доказа през отиващата си година категорично, че е изцяло зависима от политическата конюнктура. Особено преди избори.Първо, енергийният регулатор изпи до дъно горчивата чаша за поскъпването на тока от 1 юли не с 10, а с 13 на сто. Заради сбърканите сметки председателят му Ангел Семерджиев бе принуден да дава обяснения в Народното събрание. Но дори това не успя да омилостиви премиера Бойко Борисов и по негова идея бе създадена постоянна парламентарна комисия, която да наблюдава дейността на независимите иначе комисари.Явно не схванал урока, в края на октомври Семерджиев допусна втора грешка. Пред журналисти той обяви, че цената на тока ще се вдигне с поне 3-4% от юли 2013 заради увеличение на добавката за зелена енергия. Как изобщо можа да му хрумне да говори такива деликатни неща - поскъпване броени дни преди парламентарните избори?Само ден по-късно председателят на независимия регулатор бе спешен при енергийния министър Делян Добрев и след визитата двамата дадоха съвместна пресконференция. Добрев откровено призна, че е привикал за обяснения Семерджиев, а той от своя страна си посипа главата с пепел и трижди се отметна от думите си. Прогнозираното поскъпване на тока с 3-4% от юли догодина било само хипотеза. Тя не била разбрана правилно от журналистите, които били преиначили думите му. Ей, на това му се вика да си измиеш ръцете!Всички цени на конвенционалната енергия се намаляват и ръст няма как да има, защото очакваме да има намаление на цената на природния газ и натиск на цените по веригата (бел. ред. - производство - пренос - разпределение), което би компенсирало увеличението на зелената добавка. Страхувам се да прогнозирам, но е възможно дори да има намаляване на цената на тока, продължи с новия шлагер Семерджиев.Вече нацелил верния тон, в средата на декември председателят на ДКЕВР бе още по-категоричен и щедро раздаваше намаления на цените: Ще се търсят допълнителни резерви за намаляване на цената на природния газ над предложените от Булгаргаз 9.3 на сто. Парното в столицата пък ще поевтинее с около 7% от януари. Цената на електроенергията, произвеждана от топлофикациите, също ще бъде намалена, което е фактор за понижаване и на крайната цена на тока.Ей, на това пък му се вика независимост!

Facebook logo
Бъдете с нас и във