Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Какво се случва с концесията на летище "София"?

Транспортният министър Росен Желязков отговори на въпросите, поставени в декларация от БСП, относно концесията на Летище София. Той заяви, че страната ни ще получи първоначалното възнаграждение в размер на 660 млн. лв. до юли тази година. 

Концесионерът е избран с публична, открита процедура, увери той. Договорът също е публичен. Голяма част и предварителните условия са изпълнени, поясни още Желязков и добави, че и всички служители ще бъдат преназначени.

Той обясни, че с оглед на пандемията, свиването на полетите в световен мащаб и загубите на летищните оператори избраният концесионер "Летище Мюнхен" на 27 октомври миналата година е предложил нов икономически баланс на концесията, за да може да изпълни заложените в нея ангажименти, като инвестиции от 608 млн. евро, включващи изграждане на нов Терминал 3, проучване за изграждане на нова писта за излитане и кацане и изплащане на първоначално възнаграждение от 660 млн. лв. с ДДС.

"Предложението на избрания концесионер е предоставено на генералния директор конкуренция на ЕК и чакаме решението. Едва тогава ще внеса доклада в Министерския съвет и ще направя предложение за възстановяване на икономическия баланс на концесията", заяви Желязков.

Това е сериозен приход в държавния бюджет особено в тази ситуация, отбеляза Росен Желязков. Той посочи, че тогава управлението и експлоатацията ще остане в държавата и тя ще трябва да се намеси при осигуряването на средства. Ако не приемем предложението, единственият изход да се финансира дейността на летището е увеличаването на летищните такси, категоричен е министърът.

Ако бъде открита нова процедура за концесия, държавата няма да получи оферти с такива безспорни предимства, смята още министърът. И отбеляза, че вчера за пореден път е удължен срокът за подаване на оферти за концесията на Летище Пловдив поради липса на интерес.

Министър Желязко каза, че към момента голяма част от условията за начало на концесията са изпълнени, като крайният срок е до 12 месеца от подписването на договора. Той посочи, че предстои издаването на единен сертификат на летището, подписани са договорите с държавните ползватели като граничните служби на летището. Всички работници и служители ще бъдат преназначени от концесионера, заяви още министърът и се обърна към опозицията.

"Позицията на БСП винаги е била последователна с това, че е против концесията. Какъв сигнал бихме дали на чуждестранните инвеститори, че се отказваме от 608 млн. инвестиции с... Аз знам, че не мога да ви спечеля за концесията... Моята цел бе да ви представя тези факти и от висотата на амбицията ви да участвате в управлението, концесията има много предимства и нито един недостатък", заяви Росен Желязков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във