Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ С ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ?

Няма незаконни извеждания от сградата на ареста и срещи в стаята за свиждания на бившия директор на Топлофикация-София Валентин Димитров, показват резултатите от проверката на Военната прокуратура, които бяха оповестени в четвъртък (17 август). Инспекцията бе назначена заради твърденията на директора на Националното следствие Ангел Александров, че Димитров е извеждан на три пъти от ареста и се е срещал с представител на офшорна фирма, за да урежда операции по банкови сметки.
Няма движение по сметките нито на Димитров, нито на майка му след задържането на бившия шеф на столичната топлофикация на 7 юли. Единственият превод, който майката Цеца Димитрова е направила, е към адвокатска къща в Австрия. След това тя се е опитала да изтегли 140 хил. лв., но не е успяла, тъй като сметките вече са били запорирани, заяви софийският градски прокурор Вичо Вичев. Делото срещу Валентин Димитров вече набъбна до 22 тома, а от сряда е повдигнато обвинение и срещу майка му за трансформиране на имущество, придобито по престъпен начин.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров изпрати в четвъртък (17 август) писмо до изпълнителния директор на Топлофикация - София Георги Рогачев и председателя на съвета на директорите Георги Ненков, в което се иска свикване на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството на 12 септември. Овчаров настоява Рогачев и Ненков да бъдат освободени от борда на Топлофикация - София, но без да бъде сваляна отговорността за действията им, докато са оглавявали компанията.

Шумните скандали около Топлофикация - София бързо се превърнаха в жълто четиво с открит криминален привкус. И също толкова бързо обхванаха всички слоеве на българското общество. На арената за столичното парно първо излязоха кметът Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Последваха ги шефът на Националната следствена служба Ангел Александров и заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Намеси се и главният прокурор Борис Велчев, който набързо подмени прокурорите, наблюдаващи делото за източването на софийското топлофикационно дружество. Липсващите милиони предизвикаха конфликт между Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Нелепите обяснения на регулаторния шеф Константин Шушулов за цените на парното пък предизвикаха намесата на синдикални лидери и Федерацията за защита на потребителите. Встрани от конфликтите засега остава май единствено Светият синод, но не е изключено и той скоро да се намеси, за да защити паството си. А и защото също е ощетен потребител на топлоенергия.
Ощетени всъщност са всичките близо 400 хиляди абонати на столичното парно. Някои от тях започнаха да пресмятат как да си приберат обратно тази част от платените пари по сметките, отишла за луксозните придобивки и тлъстите сметки на бившия топлофикационен шеф.
При поредния пик на скандалите в края на миналата седмица министър Овчаров заплаши да фалира Топлофикация - София и изтъкна като причина не източването на общинско-държавното дружество, а натрупаните му дългове към Булгаргаз. В понеделник (15 август) пък новият прокурор по делото срещу Димитров - Божидар Джамбазов, и колежката му Марияна Станкова започнаха да разпитват служителите в Топлофикация - София, както и всички външни лица, които са свързани с операциите по теглене, получаване и прехвърляне на пари от и към дружеството. Далеч съм от мисълта, че сам човек може да направи всичко това, което се изнася за Димитров, каза в понеделник (14 август) прокурор Джамбазов и допълни, че в дружеството е имало форми на подпомагане и евентуално съучастие. Според него е необходимо да се установи кои хора са помагали на Валентин Димитров. Ако действията им имат престъпен характер, срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения, закани се прокурорът и обясни, че на базата на одитния доклад на дружеството, огласен от Агенцията за държавна финансова инспекция, е възможно да бъдат повдигнати нови обвинения - за длъжностно присвояване и престъпления по служба.
Към прокурорското мнение се присъедини и Николай Иванов, бивш директор на финансовото разузнаване. Валентин Димитров не е участвал сам в схемата за източване на столичното парно, каза Иванов и допълни, че била пропусната възможността да се сформира група между МВР и финансовото разузнаване, за да се идентифицират фирмите, които са превеждали пари от България към офшорните фирми зад граница, и по този начин да се разкрие политическият чадър. Бившият финансов разузнавач поиска още министър Румен Петков да разкрие досието на Валентин Димитров, който може би е участвал в кръгове от фирми, които отразяват сериозни икономически интереси.
Изказвания на Джамбазов и Иванов не останаха без последствия. В четвъртък (17 август) бе свикана спешна пресконференция, в която участваха изпълнителния директор на Топлофикация - София Георги Рогачев, бившия председател на Съвета на директорите на дружеството Илко Йоцев и ексчлена на борда Пламен Василев. От многото приказки и обяснения, на които и Пилат Понтийски би могъл да завиди, в крайна сметка стана ясно че всички злоупотреби по време на управлението на Вальо Топлото са били направени без знанието на борда.
Проверката на прокуратурата е абсолютно наложителна и аз съм готов да съдействам с всички сили на държавните органи. Тя трябва да разкрие всички схеми в дружеството, за да бъде изчистено името на тези, които бяха несправедливо набедени. Искаме да спре изместването на акцента на проблема. Като членове на съвета на директорите ние сме действали изцяло според разпоредбите на Търговския закон, заяви Илко Йоцев.
Още по-категоричен в изказването си бе Пламен Василев: Съвета на директорите не се занимава с оперативното управление на дружеството. Това е отговорност на изпълнителния директор. Той имаше право да подписва договори на стойност до 200 хил. лева, без да е необходимо нашето одобрение. Няма нито една сделка със санкцията на съвета на директорите, при която да е нарушен Закона за обществените поръчки.
И двамата бивши управници бяха категорични, че със сегашните разкрития явно се цели дружеството да се докара до фалит, за да може след това да се продаде без пари на определена фирма. И намекнаха, че зад това стои министерството на икономиката и енергетиката. Всички, които са на власт в момента, целят да фалират дружеството за да могат да го продадат. Това е поредната баница, която трябва да се разпредели, заяви представителят на синдикатите в Топлофикация - София Младен Тодоров.
Приватизацията на Топлофикация - София е политическа борба между различните институции, които искат да упражнят контрол. Това пък каза пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Индъстри уотч. Според него не било от голямо значение кой точно ще приватизира дружеството, а важният въпрос бил да има контрол, за да няма корупция. Икономистът обаче изказа мнение, че не може да се продава предприятие, което на практика е неплатежоспособно. Правилният път бил дружеството първо да мине през ликвидация, тъй като дълговете му били значителни, каза още Богданов и допълни, че алтернативните източници на отопление ще принудят Топлофикация да се придържа към конкурентни цени и услугата да е с високо качество, което ще е в полза на потребителите.
С това на практика започна най-важният дебат: Какво да се прави със столичната топлофикация? Според министъра на икономиката и енергетиката е крайно време тя да бъде преструктурирана и финансово оздравена. Държавата не може само да наблюдава как Столичната община не взема мерки за подобряване на ситуацията, след като за 14 години общината е доказала, че е неефективен собственик и сегашните проверки и резултатите от тях са в резултат именно от това неефективно управление, твърди Овчаров. Според него при общ капитал от 107 млн. лв. в момента Топлофикация - София има дългове от 160 млн. лв., а 114 млн. лв. от тях са само към държавната фирма Булгаргаз. Това означава, че дружеството може да бъде обявено в несъстоятелност и да започне неговото оздравяване, каза Овчаров. Юристи от подопечното му ведомство пък обясниха, че при подобна процедура основният собственик на Топлофикация ще стане държавата, а общината ще се окаже без право на глас относно бъдещето й.
Кметът на София не коментира заплахата, а на свой ред предложи държавата да изисква връщане на парите, завлечени от Топлофикация - София. Считам, че всяка стотинка, изразходена в материални активи или намерена по сметки, трябва да се върне в дружеството. По този начин задълженията му ще намалеят и ако трябва цената да се вдигне с един лев, да се вдигне с 95 или с 90 стотинки. Сиреч, парите, които са завлечени или погубени, трябва да се намерят и върнат в дружеството. Това на практика може да стане, заяви кметът.
От Столичната община отказаха да коментират новото кметско предложение, не обясниха и по какъв точно начин столичани може да бъдат обезщетени за надписваните сметки за парното. Затова пък общинарите отново настояха, че единствената панацея за Топлофикация - София е нейната приватизация. Наистина преди два месеца Министерството на икономиката и енергетиката и Столичният общински съвет постигнаха принципна договорка да бъде създаден междуведомствен съвет, който да координира продажбата на акциите на дружеството. Тогава двамата собственици се разбраха всеки да продава сам своя дял: държавата - 42% от дружеството чрез Агенцията за приватизация, а общината - дела си от 58%, чрез Столичната общинска агенция за приватизация.
Според чл.3 и 4 на Закона за приватизация и следпривативационен контрол подобна процедура е напълно възможна. Въпросът обаче е доколко тя е целесъобразна. И дали няма да бъде изпреварена от искането за несъстоятелност, с което заплаши министър Овчаров. Впрочем най-големите задължения на Топлофикация - София не са към държавната Булгаргаз, а към чуждестранните кредитори на дружеството - Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Дълговете към тях са общо 140 млн. евро, а във финансовото споразумение с двете институции е записано, че без тяхно съгласие не може да се пристъпва към преструктуриране и приватизация на дружеството, включително и към ликвидацията му.
Ако пък в личната си вече битка за столичното парно министърът или кметът предприемат действия, които не са съгласувани и писмено одобрени от двете финансови институции, 140-те млн. евро стават незабавно изискуеми. И те ще бъдат платени от държавната хазна, защото и двата заема са държавно гарантирани. Което отново означава, че при евентуална издънка ще се бръкне още по-дълбоко в джоба на данъкоплатеца.

------------------------------
КТ Подкрепа изисква незабавно законово преструктуриране на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ( ДКЕВР) и формиране на Обществен съвет като елемент от нейната структура с право на вето върху решенията й. В състава на Обществения съвет трябва да влизат представители на бизнеса, труда и потребителите. Това се заявява в декларация на синдиката, представена от вицепрезидента на конфедерацията Димитър Манолов. Според представители на синдиката това ще реши проблемите, възникнали около злоупотребите в дружеството и нерегламентирано високите цени.
На ДКЕВР пък е присъден статут на институция, над която е само Господ. От КТ Подкрепа предлагат ДКЕВР да стане изцяло отворена структура със силен обществен контрол, тъй като в момента тя прави каквото пожелае и дейността й не е прозрачна. Предложеният от Подкрепа съвет от работодатели, организации на потребителите и синдикати ще преценява дали ДКЕВР си върши работата от обществена гледна точка. Освен това интересите в такъв съвет биха били доста разнопосочни, за да се обедини той с комисията.
По думите на Манолов престъпленията, извършени в Топлофикация - София, са останали ненаказани заради целенасочени механизми на управляващите.Енергетиката, водоснабдяването и канализацията са единствените разходно-покривни системи в България. Това са естествени монополи, където няма как да се създаде конкуренция. Тези естествени монополисти са обраснали фирмички и имат възможността да правят каквото си пожелаят и да отклоняват каквито си пожелаят средства, при положение че накрая народът е принуден безропотно да заплати, акцентира вицепрезидентът на синдикалната организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във