Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Какво четохте най-много в "Банкеръ" през 2019 г.

Водната криза в Перник се разраства

И важни, и драматични събития белязаха 2019 г. в България и по света. Всички те намериха място в нашето онлайн издание. В края на годината екипът на "Банкеръ" ви припомня темите, които най-много ви впечатлиха и предизвикаха интереса ви. 

Класацията ни оглавява ексклузивното интервю в две части със собствениците на Efbet - братята Цветомир и Боян Найденови. В него те направиха сензационни разкрития за една от най-големите афери в новата ни история. Какъв е обемът на този супер бизнес, обвит в мрак и тишина? Спецслужбите са пас, прокуратурата едва се задвижва, държавата подхожда плахо, властта се снишава, а скандалът струва поне колкото един управленски мандат. Казусът засяга мега интереси. Ако заявката за убийство у нас не значи нищо, какво да кажем за системното скриване на стотици милиони данъци. Монополът бе разбит, омертата бе срината. Обвиненията към смятания за най-богат българин Васил Божков бяха съкрушителни. Въпросът как ще отговори босът на могъщия „НОВЕ холдинг“ засега остава без отговор? 

Една от най-важните теми бе свързана с пенсионния модел. В материала "Ще ощети ли НОИ родените след 1960 г.?" подробно описахме как се намалява първата пенсия, държавната,  на родените след 1960 г. , които се осигуряват и за втора пенсия, по сегашната формула на НОИ. Всъщност е измислено по-най-елементарния начин. Размерът на вноската в ДОО в момента е 14.8%, при 19.8% за родените преди 1960-а. Съотношението между двете числа, които са различни от 2002 г. до сега, довежда до сегашния резултат от 20%. Това е така, защото преди да достигне до сегашните пет процента, вноската в УПФ, стартира от два и поетапно стигна до 3, 4 и 5%. Според всички експерти, е крайно несправедливо да се взима този коефициент на редукция от 20% механично за всички хора, тъй като всеки има своя индивидуална осигурителна история, която трябва да бъде отразена.

През 2019 г. с интерес проследихте и ситуацията на международните пазари. Прогнозата на един от нашите редовни коментатори бе за задаваща се буря. Реалните предпоставки за неизбежна буря в световната икономика се виждат  отдавна, но вече се появиха и първите признаци, че тя е вече на прага. Професионалистите във финансовата област отдавна сочат признаците за това.  Тръмп натегна до краен предел геополитическото напрежение  със своята протекционистична политика. Той не само  се скара  с всички, но и  успя да изпокара помежду им останалите важни участници в процесите.  Ярък пример за това е търговски спор между Япония и Южна Корея, който вече прераства в откровена война. Набеждаването на Иран за „лошото момче“ вкара допълнителен клин в и без това не добрите междусъседски взаимоотношения на Арабския полуостров. Последица от него е  разгарящото се напрежение в Ормузкия проток, свързано с преноса на нефт. Европа е в развод с Великобритания, но и вътре в самият Европейски съюз като че ли отношенията не са по мед и масло.

На четвърто място класираме статията "Пари газят, бедни ходят". Колкото и да се индексират заплатите в банковия сектор с цел догонване на инфлацията, доходите на служителите остават незавидно ниски. Служител, натоварен с  обслужване на клиенти в банка получава чисто 980 лв. на месец. Така той се нарежда на 352-ро място по средна нетна заплата  в страната, като взема с левче по-малко от шофьор на автомобил в секторите  „Транспорт, спедиция  и логистика“. Парите са малко, въпреки че за поста му в трезора се изисква висше образование, а човекът зад волана е със средно образование, а понякога и основно стига. Шефове на средни нива като директори на банкови клонове и низов персонал - служители във фронт офиси и кредитни инспектори, се въртят в кръг между банките, докато намерят верния ход - работа в енергетиката или в телекомуникациите. Това показват наблюдения на хора от бранша. Основната причина за огромното текучество в банките е работа с много отговорности, срещу която стои символично заплащане. Потърпевши споделиха, че заплатата на младши банков служител в тяхната банка вече е паднала до около 700 лв., а кредитен инспектор трудно може да се докосне над 900 лева.

Илюзията за добрия статус на банковия служител вече е напълно разбита. 

Заслужено петата позиция е за темата около "Апартаментгейт" и имотите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Ако някой все още се съмнява, че отстраняването на бившият №2 в ГЕРБ  - Цветан Цветанов има основание, ще се разочарова, след като из медиите тържествено се носеше една снимка, на която се вижда как строителят на ГЕРБ Цветанов друса хоро рамо до рамо със собственика на Артекс арх. Пламен Мирянов. Както е известно, звездата на Цветанов започна да пада ниско на хоризонта покрай скандала със закупения апартамент в луксозната сграда на тази  компанията за смешни пари. И на всичко отгоре самостоятелния на етажа апартамент на Цветанов разполагаше и със собствен асансьор.

Вълнения предизвикаха и напъните на българското правителство да привлече милиардната инвестиция в нов завод на "Фолксваген". Турция достигна самия финал на конкурса за избор на локация за милиардната инвестиция на "Фолксваген", а президентът Реджеп Ердоган изглеждаше, че е надвил конкурентите си. Дори VW регистрира свое дъщерно дружество в южната ни съседка, чийто предмет на дейност бе именно проектиране и производство на моторни превозни средства. После обаче германският гигант неколкократно отложи окончателното си решение. Причината вече е добре позната - началото на военната операция "Извор на мира" в Северна Сирия. Това даде известни надежди на България, но към момента Анкара продължава да се смята за тотален фаворит в надпреварата. 

Седмата най-четена новина бе, че "Дания пусна първата ипотека с отрицателна лихва в света". Датската Jyske Bank стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента. Това на практика означава, че банката плаща на бъдещите собственици на жилища, за да я освобождават от наличните средства и при това на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари отколкото са взели назаем. 

На осма позиция се нарежда казус около един от основните играчи, които от години печелят обществените поръчки за изграждането на столичното метро - едноличното дружество с ограничена отговорност „Станилов“, собственост на Георги Станилов. Наши читатели ни информираха, че в складовата база на дружеството е избухнал грандиозен скандал, при който част от  машините на строителната фирма са били иззети по „извънсъдебен способ“. Причината, според наблюдателите на този своеобразен екшън, са огромните дългове на дружеството към негови подизпълнители. За свършена, но неплатена работа. Заговори се за задължения на фирмата за милиони левове.

Деветото място е за сливането на Пощенска банка с Банка Пиреос. Обединената през тази година институция се изкачи в челната петица на най-големите банки в България и увеличи печалбата си до 104 млн. лева към края на септември. В същото време продължи да се развива в крак с времето и да отделя сериозен ресурс в сферата на дигитализацията. 

За финал остава една тема в развитие. Става дума за водната криза в Перник. В статията "Властта замита горещите следи за бедствието "Студена" припомнихме как кабинетът развързва харченето на 500-те млн. лв., отпуснати година по-рано за ремонта на опасните язовири. Приет е устройственият правилник на новото Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" (ДПУСЯ), което ще управлява харченето на средствата. Министерството на икономиката, под чиято шапка е новата структура, не представя план с ремонтите на кои язовири ще започне, но заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов дава заявка за пролетен ремонт на 18 водохранилища. Няма яснота как ще бъдат избрани бъдещите строители на съоръженията. Министър Караниколов уверява, че ще бъде спазен законът, който му дава право да избира изпълнителите с вътрешно възлагане на поръчките. После "нишката" се къса и не се знае започнали ли са ремонти.

Очаквайте ни с още интересни истории и през новата 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във