Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Каква застраховка ще плащат туроператорите?

Министерство на туризма планира да създаде работна група, която да обсъди увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. За целта ще бъдат включени и финансовото министерство, Комисията за финансов надзор, Асоциацията на застрахователите и други институции, за да може  в срок да се предложат текстове за законодателна промяна. 

През седмицата ресорният министър Николина Ангелкова участва в заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец заедно с представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели. То бе свикано, за да бъдат обсъдени важни за сектора теми след фалита на британския туроператор „Томас Кук“ през септември. На заседанието бе акцентирано върху идеята за повишаване на минималната застраховка за туроператорите. 

"Българското законодателство предвижда застраховка, която касае само крайния потребител. Допълнителни застраховки не са задължителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частноправни отношения. Всички щети за туристите след фалита на „Томас Кук“ са покрити. Що се отнася до доставчиците, те трябва да се конституират като кредитори според съответното законодателство. Колегите са във връзка с Германия, германското Министерство на  икономиката и застрахователите и за това браншът бе своевременно информиран" обясни Ангелкова. 

Оказва се, че към момента най-важна е застраховката „Отговорност на туроператора“. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хил. лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лева. Например туроператор с 25 хил. лв. покритие и пакет от 600 лв. на турист може да удовлетвори претенциите едва на 41 човека, което е крайно недостатъчно. Вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е дебат и в Германия.

Предстои в бъдеще да бъде проучен опитът на други страни, свързани с предлагане на туристически услуги от апартаментите за гости и различните електронни платформи за настаняване. Ангелкова е поела ангажимент работната група, която бе създадена от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени как те да излязат на светло, защото голяма част предлагат тези услуги, но не са регистрирани.

В Народното събрание вече тече обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма и предстои първото му четене в пленарна зала. Промените касаят основно статута на националните курорти. Целта е поне част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.

Друга цел пред туризма ни е изграждане на конгресни центрове в националните ни курорти – не само в Слънчев бряг, но и в Златни пясъци и в големите градове също, които имат огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм. През 2020 г. предстои второ издание на проведената през май тази година в Слънчев бряг международна среща за устойчиви инвестиции в туризма. Ще бъде организирана и среща с международни и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се развива иновативната реклама на българския туризъм.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във