Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Как ще ни стигнат… европейците

За българското здравеопазване обикновено се говори или лошо, или нищо… Половината ни болници са почти във фалит. Пациентите у нас доплащат най-много към осигуровките си. Лекарите постоянно недоволстват от доходите си, от условията на работа и от бюрокрация. А здравната каса се изпразва с първите лъчи на лятното слънце. Наред с появилите се през последните няколко години частни клиники, които се опитват да променят правилата на играта в посока към качествени медицински услуги на поносима цена, на болничната сцена се кани да излезе още един голям играч с добре подплатени амбиции да промени визията на здравния ни пазар.

Става дума за светилото в българската кардиология проф. Александър Чирков. След дълги проектни и финансови перипетии най-накрая стартира мегапроектът му “Черноморска болница”. Амбицията на Чирков е това да бъде най-модерната болница не само у нас, но и в целия Евросъюз. Лечебницата ще бъде специализирана в любимите на професора дисциплини - кардиологията и сърдечните трансплантации. Тя ще бъде изградена върху площ от 12 000 кв. м -, от тях 11 000 кв. м са застроена площ.

Към предполагащите иновации отделения по диагностика на сърдечносъдовите и белодробни заболявания ще бъдат добавени звена за обща хирургия, по урология и ортопедия. В болницата ще има и модерно отделение за спешна помощ.

Въпреки рестрикциите за нови договори, които е наложила здравната каса, проф. Чирков е убеден, че осигурителният фонд ще работи с него.

"Черноморската кардиоклиника ще работи със здравната каса. Получих писмо от НЗОК, в което се казва, че ако построим новата клиника, институцията ще работи с нас. Бъдещата клиника ще бъде обслужвана от около 150 души персонал - лекари, медицински сестри и санитари“, отбеляза специалистът. Проф. Чирков вече е водил разговори с най-добрите специалисти, които е обучавал и сега са на ръководни длъжности или главни лекари в Олденбург и в сърдечния център в Берлин, както и в “Хайделберг”, в британската “Роял Хоспитъл” и в столичната “Св. Екатерина”, където той работи дълго време.

Това не е всичко. Останалите кадри ще бъдат изпратени на двегодишно обучение в чужбина от септември, когато ще стартира строителството на болницата. По план заплатите в лечебницата ще бъдат такива, че персоналът да не е принуден да си иска пари “под масата”. Медицинските сестри ще получават към 2000 лв. заплата, а лекарите, в зависимост от квалификацията си - между 4000 и 6000 лева. Чирков е убеден, че кадрите, които е поканил, ще дойдат не толкова заради парите, колкото заради атмосферата, заради него и заради спомените, които имат заедно.

Инвестицията във варненското чудо е задгранична. Само за проекта и за плана, разработени в Щутгарт, са платени 1.2 млн. евро. Финансирането за строежа на болницата е в размер на 44 млн. евро и е осигурено от (засега неназовани) австрийски и германски компании. "Те финансират само когато имат доверие в някого, който знае, че ще успее. Заедно сме правили болницата “Св. Екатерина”, където работи невероятен персонал. Фирмите ще си търсят сами чрез търг български подизпълнители за строителството на болницата”, поясни Чирков.

Той е убеден, че това, което ще бъде изградено, ще бъде на по-високо със 7-8 степени равнище от всичко, което съществува в момента в страната ни. "Това ще е болница, уникална за Европа. Идеята на Черноморската болница е да има еднакво отношение и внимание както към най-бедния пациент, така и към най-богатия, а капацитетът й ще бъде 110-120 лежащо болни пациенти."

Клиниката вече е открила първите си платежоспособни пациенти. Те ще дойдат не откъде да е, а от здравноосигурителната каса на "Газпром" - тя ще изпраща у нас болни руснаци. Руският нефтен гигант е заявил такъв интерес чрез писмо. От него става ясно, че руските пациенти занапред няма да отиват на лечение в Англия, Германия и Франция, а ще акостират във Варна.

Според проф. Чирков, за да има промяна към по-добро в нашето здравеопазване, са нужни две неща - ред и изграждане на здравна форма. “Преди години написах концепция, за чието осъществяване не са необходими много средства. Това е една качествена здравна форма, която винаги може да се променя съобразно условията и времето, да се допълва и тогава да се нарече реформа. Не може да се прави реформа на нещо, което не съществува. Формата не съществува, как тогава ще направим реформа”, каза неотдавна проф. Чирков.

Той смята, че за лекарите е необходима структура, която да контролира тяхното професионално развитие - дали се подготвят непрекъснато, дали се ресертифицират на всеки четири години, дали познанията им са адекватни на развитието на медицината и науката.

Според него трябва да бъде създадена и независима комисия, която да контролира всички клиники за качеството на обслужване.

Чирков допълва, че лекарите трябва да мислят само за лечението и за здравето на пациента си. А работа на администрацията е да осигури заплащането им. Заплатите и приходите им трябва да се увеличат до такава степен, че да са осигурени и те, и семействата им, за да не мислят за пари и да не бягат в чужбина. Може би в тези думи на един световноизвестен специалист трябва да се вслушат и ръководните фактори в здравеопазването ни.

ТПС: Професор Чирков се готви да създаде болнично чудо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във