Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАК СЕ ЗАОБИКАЛЯ ЗАКОН А ЛА ШИЛЯШКИ

Бившият председател на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси Иван Шиляшки създал прекрасен механизъм за заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП). През февруари тази година той подписал уникална заповед, първата част на която задължава провеждащите търговете да спазват ЗОП, докато втората давала право на управителните съвети на енергийните дружества след приключването на конкурсите да променят реда на класираните участници и по свое усмотрение да изберат участник, с когото да сключат сделката.
Информацията за съществуването на такъв документ изнесе депутатът от НДСВ Димитър Пейчев по време на проведеното в сряда, 1 август, първо заседание на парламентарната Комисия по енергетика и енергийни ресурси. Димитър Пейчев цитира заповедта на Шиляшки по памет, тъй като няколко дни по-рано бил предал документа на прокуратурата. Той обеща да направи копие от нея и да я направи достояние на медиите. Депутатът предположи, че такава заповед е била изпратена през февруари до всички енергийни дружества в страната. Лично той разполагал с копия, изпратени до ТЕЦ Бобовдол и до централите в енергийния комплекс Марица-изток. Те визирали конкретно провеждането на търгове за избирането на фирма, главен изпълнител на ремонтни дейности, както и на доставчици на резервни части и на гориво за централите.
Димитър Пейчев изказа предположение, че депутатът от ОДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев, който също е член на енергийната комисия, вероятно е знаел за съществуването на тази заповед и че дори тя е била издадена с негово съгласие. Чачев контрира, че енергетиката била в прерогативите на вицепремиера Петър Жотев, че не знае нищо, но бил сигурен, че не може Шиляшки да е подписал документ с подобен противозаконен текст.
С изключение на това, първото заседание на енергийната комисия премина гладко и бързо. Председателят й доц. Веселин Близнаков представи заместниците си Рамадан Аталай, Стефан Мазнев и Румен Овчаров. Половината от състава на 18-членната комисия са депутати от НДСВ, трима са от ОДС, четирима от Коалиция за България и двама от ДПС. Като гости на заседанието присъстваха бившият председател на комисията и ексдепутат от Евролевицата Кирил Ерменков, директорът на Черноморския регионален енергиен център Люлин Радулов, проф. Симеон Батов от Техническия университет, проф. Стефан Воденичаров, зам.-директор на Института по металознание, д-р Тихомир Апостолов, директор на Експерименталния ядрен реактор към БАН - все членове на експертната група към комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във