Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Как се отразява смяната на времето на въздушния трафик?

С промяната на часовото време се сменят и разписанията на столичното летище. Целта е преместването на стрелките с 1 час напред или назад да не пречи на нормалната работа на аерогарата. Промени на полетните графици в небето не се налагат. Експерти обясниха, че промяната на часовото време не се отразява на въздушния трафик.

През българското въздушно пространство преминават средно 3000 самолета на денонощие. Ръководителите на полети разполагат с летателните графици, изработени от авиокомпаниите по така нареченото координирано универсално време.

"Така имаме винаги едно и също време и не се стараем да отчитаме часовите разлики в различните часови зони. За хората, които работят в България важно е местното време, но когато се дава информация за даден полет, къде се намира, колко време ще лети - тогава се говори по централизирано време по Гринуич", обясни Иван Дяксов - заместник-генерален директор на ДП "РВД", пред БНТ.

Спорд Дяксов смяната на часовото време не се отразява на трафика в небето 

"Трафикът във въздуха, изобщо авиацията работи по централизирано време и то е по Гринуич. Така че самата промяна час напред или час назад не се отразява. Тя се отразява на самите пътници, като кацнат, че кацат един час по-късно или по-рано", каза още Дясков.

Това е и причината летище София да променя разписанието си със смяната на часовото време. От оперативния център твърдят, че графиците на авиодиспечерите и обслужващия персонал на аерогарата са съобразени с новото часово време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във