Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Как реагира правителството на COVID-19?

Обявеното на 13 март извънредно положение у нас, промени живота ни и пренаписа много от плановете ни.

Анализът на мерките, предприети от страна на Министерство на икономиката за противопоставяне на негативните ефекти, предизвикани от COVID-19, предоставен на "БАНКЕРЪ" по наше искане, сигурно звучи самохвално. Но, както се казва по друг повод, докато не получим официално аргументите и на "другата страна", т.е. на критиците и антикорупционистите, ще приемем изводите в него за чиста монета.

Непрекъсваемост в доставките на хранителни стоки.

Още преди регистрирането на първия заразен с коронавирус на българска територия, под егидата на министерството е създадена постоянно действаща координационна група, в която влизат мениджърите на големите търговски вериги. Складовете на обектите им са заредени до таваните още в края на февруари, т.е. десет дни преди обявяването на първия случай на заразен с коронавирус у нас (8 март) и две седмици преди обявяване на извънредното положение (13 март). В резултат на това България се оказа една от малкото държави в региона (а и в ЕС), в която не се стигна до стълпотворения поради липса на стоки от първи необходимост.

Много важно е това, че след затварянето на границите съвместната работа между министерствата гарантира камиони с хранителни продукти да могат да минават през "зелени коридори", за да няма липса на храни. Проведени са срещи и с аптеките, както и с текстилните производители и дистрибутори, като е договорена възможността за стартиране на българско производство на защитни облекла.

Въпреки отбелязаните липси на предпазни средства в някои населени места и болници, беше запазена непрекъсваемостта от доставки на предпазни средства и медикаменти за населението в резултат на създадена постоянно действаща работна група с Асоциация на аптеките и големите фармацевтични дистрибутори. Оказано им е съдействие за доставка на маски и медикаменти и субстанции за медикаменти. Държавното дружество към Министерство на здравеопазването се насочи към произвежда медикамента Хлорокин фосфат или Хидроксихлорокин.

Още в началото на февруари със заповед на министъра на икономиката Емил Караниколов е било разпоредено на всички служители от

Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ),

които са извън територията на България, да следят и ежедневно да докладват за развитието на ситуацията около разпространението на COVID-19 и какви мерките се предприемат в страните, в които ни представляват. "След първоначалните им доклади сред основните проблеми, които засякохме, бяха липсата и изчезването на стоки по щандовете и паниката, която се създава пред и в магазините", отбелязва министърът.

Затова е разработена програма за координация със всички СТИВ и е създадена постоянно действаща работна група, която да прави ежедневни анализи на всички мерки за възпрепятстване на разпространението на COVID-19 у нас, както и на предприеманите икономически мерки от всички държави за преодоляване на кризата. В момента анализът се осъществява на седмична база, отбелязват от Министерството на икономиката.

Заедно с това със съдействието на СТИВ към Министерство на икономиката са организирани доставките на предпазни средства и медикаманти. Осъществени са и няколко хуманитарни мисии за транспортиране на български граждани от Италия, Израел и Индия.

Още преди първия случай на COVID две от компаниите от системата на Министерството на икономиката - "Кинтекс" и "Ел Би Булгарикум", със съдействието на СТИВ подписаха договори за доставка на предпазни медицински маски, ръкавици и защитни костюми. На траншове са доставени 4 млн. ръкавици и 10 000 предпазни костюма от Виетнам и 1 млн. предпазни медицински маски. Една част от тях са дарени на Червения кръст и на различни държавни институции. Друга част са продадени на търговските вериги, за да се гарантира безопасност и непрекъсваемост на хранителните доставки. В началото на кризата е реализирано и съдействие на държавата за доставката за болниците на медикамента Хидроксихлорокин.

Министерство на икономиката и СТИВ съдействаха за първия договор на ниво правителство за доставка на предпазни средства от Турция, която включва предпазни костюми, очила и маски от висок клас. С Китай са договорени големи количества медикаменти предпазни маски и респиратори. С координиращата роля на Министерството на икономиката до момента са осъществени три чартъра за реализиране на доставките. Осъществен е един чартър с полет на НАТО със съдействието на Министерство на отбраната и два чартъра на "България ЕР", платени от Българската минно геоложка камара.
Министерството на икономиката със съдействието на СТИВ Корея осъществи доставката на 30 000 PCR висококачествени теста. Активността на СТИВ Китай и Виетнам е помогнала за получаването на дарения от фирми и институции на предпазни средства в полза на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във