Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Как да защитим бизнеса и данните си в интернет

Едва ли е останал човек, който не използва или се е изолирал от интернет. Световната мрежа вече е адекватният начин за правене на бизнес, банкиране, пазаруване, общуване. Малко са тези обаче, които си дават сметка колко чувствителна е информацията и защитата на данните. Последните събития в данъчната администрация го показаха.

Още по-малко внимание се обръща на DDoS атаките, които сриват цели бизнеси. DDoS атаките се увеличават по обем, честота и сложност. Според един от последните доклади, 63% от анкетираните са били подложени най-малко на една DDoS атака в рамките на една година. Средно на всеки 26 минути фирми стават обект на тези атаки, които се увеличават не само по брой, но и по размер. Докато през 2001 г. обичайната DDoS атака беше с размери от около 400 Mbps, днешните масивни атаки достигат стотици или дори повече Gbps, като напълно парализират първичната инфраструктурата, което води до забавено действие на уебсайтове, приложения и друга критична инфраструктура.

По време на конференцията "Четвъртата революция в банкирането", организирана от "Банкеръ", най-големият телеком в България VIVACOM представи своите решения за защита на информацията. Акаунт Мениджърът в компанията Мила Миланова даде подробна информация за eдинната платформа за пренос, съхранение, обработка  и използване на данни, наречена "VIVACOM Data Hub". Тя е съставена от облачна технология, дата центрове, центрове за управление на кризи и защита от DDoS атаки.

Вижте цялата тема

https://www.youtube.com/watch?v=d6p5dsMR9eg&feature=youtu.be

Като предимства на VIVA Cloud - облачната технология се изтъква, че средно намалява разходите на потребителите с 18%, висока е надеждността, осигурен е допълнителен капацитет от пространство при необходимост и предотвратява периоди на прекъсване на връзката. 

Телекомът разполага с 3 основни дейта центъра за съхранение на данните. Два от тях са в София и Варна, което помага на бизнеса извън столицата да се защитят в пълна степен.

Чрез колакционните си центрове VIVACOM осигурява на потребителите си индивидуално пространство за оборудването, съхраняващо данни. 

Колокацията на сървърите обезпечава да не инвестирате време и средства, за да оборудвате собствено помещение. Разходите за собствено помещение за ток, климатизация, камери, охрана, контрол на достъп, поддръжка и т.н., са по големи от ползването на колокация, посочи Миланова.

Всъщност колокацията е делегиране на правата  и отговорности за съхранение на оборудване при високоспециализирана компания, която е специалист в тази дейност.

В дейта центъра се предоставя и т.н. Hosting на индивидуални сървъри – хардуер, поддръжка на хардуера и първоначални настройки върху него, допълни експертът от VIVACOM..

Facebook logo
Бъдете с нас и във