Банкеръ Daily

Връщането на милионите в КТБ става все по–илюзорно

Как Богомил Манчев потъна заради мегапроекта си в Белене

Повече от седем години след погрома на Корпоративна търговска банка, истината продължава да е затрупана под руините й. А активите и проектите на стотици фирми работили с финансовата институция все още се разпродават на безценица. Мине не мине месец и имената им се появяват в търговете на синдиците, които разпродават имуществото им след предизвиканата лавина от фалити.

 

Такъв е случаят с един от най-големите кредитополучатели на банката - „Съни ривърсайд резиденшъл“ АД. Дружеството официално беше обявено в несъстоятелност на 17 октомври 2016 г.  заради натрупаните огромни дългове от близо 25 млн.лева. Като само задълженията му към към КТБ  надхвърлят  21 млн. лева.

Негови собственици са други две акционерни компании - "Съни инвест" и "Ривърсайд Резиденшъл Парк", свързани по онова време с  тогавашния енергиен бос Богомил Манчев, чрез перлата във фирмената му корона - "Риск Инженеринг" АД.

Тази седмица, синдикът на фалиралата компания Пламен Цветков, за пореден път предложи на публична продан огромен имот от близо 10 дка на ул.„Бенковска“ в град Белене заедно с недостроения жилищен комплекс с подземен паркинг, чиято разгърната застроена площ е от 12 341 кв. метра.

Цената, която е обявена за имота е 3 292 954 лева.

Тук е моментът да припомним, че става дума

за „потапянето“ на един съпътстващ проект, 

свързан с намеренията на тройната коалиция по времето на Сергей Станишев да строи  атомна централа "Белене", който по-късно следващият премиер Бойко Борисов определи като „гьол“.

През 2008 г. един от най-върлите привърженици на строежа на централата – Богомил Манчев, се впуска в разширяване на дейността си и залага на строителството. Това е и причината - „Съни ривърсайд резиденшъл“ АД да се впусне в реализацията на проекта за изграждане на жилищен комплекс, който по замисъл е трябвало да задоволи всички нужди около строителството на АЕЦ "Белене". 

Става въпрос за строителството на седем блока с 208 апартамента (обща РЗП 18 000 кв. м), подземен паркинг за 220 автомобила (РЗП 5800 кв. м), пет еднофамилни ВИП къщи (РЗП 1600 кв. м), търговско-административен комплекс (РЗП 7800 кв. м), cпopтни плoщaдĸи, oтoплитeлнa цeнтpaлa, улици, градинки и т.н. Общата стойност на начинанието е 24 млн. евро. 

Замисълът е бил комплексът да бъде построен навреме, за да посрещне експертите на руския партньор "Атомстройекспорт", които ще монтират "железарията" в централата. Ето защо вcичĸи обекти е трябвало да бъдат въведени в eĸcплoaтaция на етап... зaвъpшeни "дo ĸлюч". Първата копка на комплекса е направена през 2008 г. , малко след като КТБ е финансирала проекта и е отпуснала необходимите за неговата реализация средства. По това време ръĸoвoдитeл и главен изпълнител нa пpoeĸтa е фирма БИAД-C OOД, собственост на друг "герой" от по-ново време - Светослав Глосов, бивш председател на Камарата на строителите в България, бивш директор на Агенция "Пътна инфраструктура", който преди време стана клиент на Темида (по делото за тежката катастрофа край Своге на 25 август 2018 година).

Намеренията на инвеститора със сигурност са били добре премислени и 

сметката със сигурност е щяла да излезе,

ако проектът за атомната централа „Белене“ не беше катастрофирал безславно. Малко по-късно дойде и погромът върху Корпоративна търговска банка, който окончателно закопава акционерното дружество.

Както „Банкеръ“ разказа още преди три години в публикацията си "Гьолът "Белене" засмука още 25 млн.лв. от Корпоративна търговска банка“ играчите на тази сцена далеч не са безинтересни.  Именно по тази причина не е лошо да ги припомним и днес. 

Така например един от собствениците на фалиралото дружество -  "Съни инвест" АД има доста любопитно житие. Към  датата на тегленето на кредитите от КТБ то е собственост на физическото лице Венцислав Веселинов Панчев и на юридическо лице "Вивес" ЕАД, чийто притежател е Венета Николова. В края на 2011-а, когато на хоризонта пред трезора, пред атомната централа и сателитното й градче все още няма даже облаче, собствеността върху "Вивес" АД е прехвърлена на други две лица - никому неизвестния Александър Атанасов Цветков и бъдещия супермен на държавното обвинение Бисер Андонов Лазов.

А три години по-късно, когато адът се е отприщил с всичка сила върху главите на всички, Цветков и Лазов се изнизват по терлици и прехвърлят (според протокола от последното общо събрание на акционерите, проведено на 11 декември 2014 г.) горещия картоф в пазвите на други два бушона - Николай Василев Брейчев и Кирил Тодоров Тодоров.

Но нека поясним какво влагаме в образното словосъчетание 

"адът се отприщи"  

Ами... най-малко четири неща: 

- на 29 март 2012 г. Министерският съвет приема решение № 250/29.03.2012 г., с което отменя Решение №260 на МС за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене";

 - на 4 октомври 2013 г. Богомил Манчев е обвинен в създаване и ръководене на организирана престъпна група, наложена му е мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1 млн. лв., а фирмата майка в империята му - "Риск Инженериг" АД, е пратена в наказателнопроцесуалния фризер: блокирани сметки, иззета документация, запечатани архиви и т.н.;

 - на 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ под специален надзор, иззе правомощията на мажоритарния й собственик Цветан Василев и вкара в трезора квестори.

 - през 2015 г. "Съни Ривърсайд Резиденшъл“ АД "сдава багажа" в буквалния смисъл на думата.

Справка в специалния бюлетин на синдиците, администриран от Министерството на икономиката, показва, че сегашният търг за този обект не само не е първи, но едва ли ще бъде и последен. Единствената промяна е в името на синдика – предишният беше Росен Милошев, а сегашният, както вече посочихме е Пламен Цветков. Дали той ще успее да продаде този трудно продаваем имот далеч не е ясно. Но и дори да го стори, остава въпросът какво точно ще си върне Корпоративна търговска банка от милионите вложени в този проект…?! НИЩО!

Facebook logo
Бъдете с нас и във