Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАК БЕЗ ОВЧАРОВ КРУШКИТЕ СА СВЕТЕЛИ?

Като наблюдава енергичната чистка в енергетиката, човек неволно си задава въпроса как изобщо и на кого се е крепял отрасълът досега? Очевидно се е крепял на магия, защото смените в енергийните дружества продължават и краят им поне засега не се вижда.
От съвета на директорите на Булгаргаз бе освободен заместник-министърът на финансите Нахит Зия и на негово място влиза колегата му Кирил Ананиев. Бившият заместник-министър на енергетиката Илко Йоцев пък е заменен от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. Изпълнителният директор на Булгаргаз Кирил Гегов запазва длъжността си, а доскорошният главен секретар на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси Славчо Нейков остава председател на съвета на директорите.
От борда на газовото дружество е освободен и Виктор Токушев, вкаран там от ексенергийния министър Мирослав Севлиевски. На неговия стол седна Любомир Денчев, син на бившия изпълнителен директор на компанията Андрей Денчев, чиято кандидатура се подкрепя от БСП. Според справка в информационната система ДАКСИ Любомир Денчев притежава по 50% от акциите на консултантската компания Денчев и Димова консулт, в посредника за продажбата на недвижими имоти ЛП вижън и в строителната компания ДИД майсторите.
Всички освободени управници на газовия монополист ще носят отговорност за дейността си през 2005 година.
Както в. БАНКЕРЪ предвиди, шефът на АЕЦ Козлодуй Иван Иванов запазва поста си. На практика той бе назначен от Румен Овчаров броени дни след встъпването му в длъжност и замени избрания за депутат от НДСВ Йордан Костадинов. Като член на съвета на директорите остава и Йордан Георгиев -директор на дирекция Ядрена енергетика и ядрена безопасност в Министерството на икономиката и енергетиката.
От ръководството на атомната централа бе махнат Атанас Добрев, без освобождаване от отговорност за 2005-а. Новите членове на борда са Нина Ставрева - началник на кабинета в Министерството на финансите, Йордан Димов - заместник-министър на икономиката и енергетиката, и Иван Генов, който бе главен инженер на блокове V и VI в централата, а инак е приятел и състудент на министър Овчаров. На 7 ноември новият състав на борда избра за председател Йордан Димов , а за негов заместник - Йордан Георгиев.
Най-сериозен е кадрилът в Националната електрическа компания. От нейното ръководство бяха освободени бившият заместник енергиен министър Ангел Минев и назначената от Севлиевски Росица Лисичкова. С местата си се разделиха и Владимир Христов и главният диспечер на НЕК Митю Христозов. Новите членове на управата са заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска, Любомир Велков, Мардик Папазян и Иван Айолов.
Изпълнителният директор на НЕК Васил Анастасов засега остава, но според запознати за нов изпълнителен директор вероятно ще бъде назначен Любомир Велков, досегашен шеф на дирекция Инвестиции в компанията. Велков е кум на Румен Овчаров. Колкото до Мардик Папазян, той е кандидатура на ДПС. Работил е в Минстрой, а според справка в ДАКСИ сега е член на управителния съвет на Зевс холдинг. Папазян е бивш шеф на ЕРП-Пловдив, а днес е консултант на новия му собственик - австрийската компания ЕVN. Работил е с Овчаров по пуска на първи и втори блок на АЕЦ Козлодуй.
Иван Айолов е работил в системата на НЕК и е уволнен след обвинения за злоупотреби по времето на бившия шеф на Комитета по енергетика Иван Шиляшки. Кандидатурата му се подкрепя от БСП.
Освен като партийни енергийни експерти определиха новите назначения и като демонстрация на надмощието на компанията Риск инженеринг на Богомил Манчев над останалите лобита в отрасъла. На въпроса дали има червена метла в НЕК и електроцентралите в България Румен Овчаров отговори, че ще има промени от институционална гледна точка във всички дружества, както и смени в оперативните им органи, ако се установи, че те не функционират, както трябва. Естествено министърът отрече тези промени да са на политическа основа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във