Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАК БЕ ИЗЛАПАНА БАНИЦАТА ВОЙНТЕХ

На 4-и ноември Агенцията за приватизация даде разрешение за обявяване на Войнтех ЕООД в ликвидация поради изключително тежкото финансово състояние на дружество. Министър Близнаков светкавично подписа съответната заповед за ликвидацията. В мотивите на военното ведомство се посочва, че дружеството е в изключително влошено икономическо състояние, което налага и защитата на държавния интерес. За да подготвят и финализират процедурата, във Войнтех ще бъдат назначени двама ликвидатори за срок от 12 месеца. За последните три години загубите на Войнтех ЕООД надхвърлят 6 млн. лв., уточняват от Министерството на отбраната. Още преди месец синдикатите алармираха за значителни задължения към служителите в дружеството. Над 70% от всички приходи са използвани единствено за опазване на собствеността и за покриване на задълженията, заяви военният министър Веселин Близнаков пред журналисти. Около половината от активите вече са продадени. (При учредяването на дружеството през 1999 г. по официални данни те са 24 млн. лева.) Това води до неефективност от съществуването на Войнтех, каза още министър Близнаков. На практика най-апетитните имоти от дружеството са в частни ръце. Въпросът е доколко държавата спечели от тези продажби и по каква процедура бе извършено разпродаването на атрактивните обекти на дружеството.
Мнозина българи все още си спомнят състезанията по авио- и автомоделизъм, националните конкурси за радиолюбители, както и манията на всички младежи да тренират парашутизъм. Всичко това бе възможно поради огромните държавни средства, които се наливаха за подготовката на младежите преди постъпването им в армията чрез Доброволната организация за съдействие на отбраната, ОСО и Управлението за предказармена подготовка на младежта. През юни 1999 г. трите организации се сляха и образуваха Войнтех ЕООД с капитал 24 млн. лв. в недвижима и движима собственост. В неговите активи влязоха 6 хиляди апартамента, в които по онова време живееха кадрови военни, летища и самолети за обучение на донаборници, обособени в отделно поделение, стрелбища, имоти и сгради в центровете на всички големи градове, спортни и възстановителни комплекси край морето, в балнеоложки райони и в планините. На дружеството бе възложено стопанисването на повече от 300 обекта, с идеята впоследствие излишните да бъдат продадени. Първоначално бе решено да бъдат приватизирани отделни обособени части от Войнтех. Още с първите сделки обаче замириса на корупция. Разгоряха се и първите скандали, някои от тях достигнаха и до парламентарната трибуна.
От 2002 г. до този момент Агенцията за приватизация е продала общо 37 обособени обекта от Войнтех на обща стойност 5 924 532 лева. Прави впечатление, че за четири години няма нито една продажба, надхвърляща 1 милион. В същото време и военното министерство е продавало с разрешение на АП. Информация за обектите и за стойността на неговите сделки няма.
Скандалите
По редица сделки с активи на Войнтех бяха съставени подписки и депутатски питания. Един от най-фрапантните случаи за приватизацията във Войнтех е скандалът с бившия Дом на отбраната в Стара Загора, продаден на безценица. Според данните от нотариалния акт, издаден на 26 февруари 2004 г., сградата с площ 1762 кв. м, четириетажна, масивна, намираща се в идеалния център на Стара Загора, заедно с терен, съставен от пет имота, чиято квадратура не е посочена в документацията на сделката, през 2004 г. е продадена на софийска фирма. Името на фирмата не се споменава в сайта на АП. Обществеността на Стара Загора реагира остро чрез серия от депутатски питания и писма до МО и АП, възбудени от факта, че според някои оценки стойността на обекта е 362 хил. лв., а е приватизиран за 105 хил. лева. Една старозагорска фирма - Строителен холдинг Трейс груп АД, проявява интерес за покупката му. Агенцията за приватизация й отговаря, че на този етап няма да се открива процедура за приватизация на тази обособена част. Само два месеца след това продажбата се извършва - чрез преговори с потенциален купувач за една сума, която в сравнение с пазарните цени в Стара Загора е многократно занижена. Сделката стана обект и на депутатско питане към тогавашния военен министър Николай Свинаров. Според него обаче няма закононарушения, тъй като сделката е одобрена съгласно списък, предложен от Войнтех, който съществува и в нотариалното дело по конкретната сделка. Този списък и неговото утвърждаване се обосновава от обективната преценка за пазарните възможности за управление на тези активи. Министърът обясни, че пазарната цена на въпросния дълготраен материален актив е определена от лицензиран оценител по стойностен метод - метод на разходите и метод на капитализираните доходи, което също е приложено към нотариалното дело по конкретната сделка.
Коментари в бизнес средите предизвика и случаят с Аероклуб ­ Горна Оряховица, който притежава близо 10 дка земя, хангар от 1.78 дка, склад с площ от 487 кв. м и парашутна зала, разположена на 170 кв. метра. И до ден днешен в Горна Оряховица си задава въпроса какво се случи със самолетите за обучение на парашутисти донаборници. Става въпрос за двата Ан-2 и единия Гаврон- машини, които по пазарни цени надхвърлят 1 млн. лв. и които, според хора от общината в Горна Оряховица, ги няма на летището.
Въпреки десетките подписи на пловдивски депутати за спиране на процедурата Войнтех продаде и стрелбището в Пловдив. И продажбата на Морския клуб в Балчик и Морския клуб под варненския кв. Христо Ботев възбуди духовете в морската ни столица. И по този повод са правени депутатски питания. Формално конкурсите за придобиването на обектите са проведени по всички правила на тръжната дейност, но според някои юристи процедурата, по която ги предоставя на новите собственици Министерството на отбраната, има съществени пропуски.
През 2004 Агенцията за приватизация продаде Морски клуб - язовир Копринка - обособена част от Войнтех, на цената на един мезонет във Варна - 164 000 лева. Апетитният имот е закупила фирмата Кълвача Инвестмънт чрез явен търг при началната цена от скандално смешните 76 000 лв. и стъпка за наддаване 4000 лева.
В интерес на истината някои сделки са успешни. Такава бе приватизацията на най-големия военен имот в София - бившите казарми на царската армия в Подуяне-център, които бяха продадени на търг за 39 691 200 млн. на ливански бизнесмен. Обектът, състоящ се от 45 сгради с обща застроена площ от 10 344 кв. метра, а целият имот е 35 188 дка (той граничи с бул. Ситняково, ул. Каймакчалан и ул. Попова шапка). На негово място предстои да се изгради модерен жилищен и бизнес комплекс. Този случай обаче остава изолиран в общата практика да се продават имоти на безценица.
Как бе заобиколен законът
Дружеството Войнтех беше създадено по отменения вече Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. В неговия чл.25, т.2 бе записано, че приватизацията на такива обекти може да става и чрез преговори с потенциални купувачи, а условията и редът на провежданите търгове се определят от Министерския съвет. Точно тази клауза предизвикваше съмнение за порочност в раздържавяването на обектите, коментираха депутати от правната комисия. Според тях през март 2002 г. с приетия Закон за приватизацията и следприватизационен контрол клаузата вече е премахната. Така държавното имущество и обособени части от него се раздържавяват чрез публични търгове и конкурси.
Междувременно Агенцията за приватизация (АП) спря насрочения за 5 август тази година търг за продажбата на 100% от капитала на Войнтех. Проблемът всъщност бе в неизяснения статут на отделни имоти на дружеството - дали са общинска или държавна собственост. До изясняването на въпроса процедурата за приватизация остана блокирана. Това бе второто отлагане, след като през януари се провали търгът за активите на дружеството при начална цена от 20 млн. лева. Тогава в препъникамък се превърнаха висящи съдебни производства, свързани със собствеността. На 26 юли тази година АП съобщи, че отново отлага тази приватизация заради правни проблеми, породени от липсата на подписан ликвидационен акт на някогашното управление на МО Предказармена подготовка на младежта, част от чиито имоти стопанисва Войнтех ЕООД. В тази ситуация на правни абсурди постоянните обвинения в корупционни практики не закъсняха.
Политическите реакции
Според мнозинството членове на парламентарната Комисия по отбрана ликвидацията на Войнтех е задължителна, тъй като в дружеството няма ресурси и не е рентабилно да съществува. Според депутата от ДПС и заместник- председател на парламентарната комисия Янко Янков сделките трябва да се разследват: Готов съм в рамките на комисията по отбрана да предложа всички приватизационни сделки до този момент с имоти на Войнтех да бъдат проверени от икономическа полиция и да бъдат предоставени за преценка от прокуратурата. Само така можем да убедим обществото, че намеренията за цялостно раздържавяване на дружеството са прозрачни, без корупционни мотиви.
Депутатът от ДСБ и заместник-председател на отбранителната комисия Асен Агов изрази категоричното становище, че министерството трябва да се освобождава от всички нерентабилни дейности, дори с цената на ликвидация.
Бившият заместник-министър на отбраната и настоящ депутат от НДСВ и заместник-председател на отбранителната комисия Илко Димитров пък заяви, че ликвидацията на Войнтех е правилната позиция за освобождаване от излишно имущество. Той отказа да коментира дали има корупционно поведение в сделките с обособени части на дружеството.
Изводите
В условията на хронична нужда от средства за своята модернизация и на спешна необходимост от пари за незабавно започване на ремонта на изтребителите МиГ-29 военното ведомство ликвидира едно от доскоро най-богатите си дружества. Но търсеният резерв от пари, според председателя на Комисията по отбрана Ангел Найденов, едва ли ще се намери в остатъците от Войнтех. Освен стари и изтърбушени сгради в неатрактивни райони и сериозни задължения за заплати бъдещите приватизатори не могат да се надяват на нищо по-впечатляващо - печелившите хапки вече са изядени. Може би ако продажбата през годините на най-апетитните обособени части от дружеството бе станала по реални пазарни цени, при открита и прозрачна процедура и при действителна конкуренция между кандидат-купувачите, едва ли генералите щяха да изпаднат в сегашния финансов цайтнот. МиГ-овте не летят, а руската оръжейна фирма РСК МиГ настоява да получи поне 34 млн. лв. авансово, за да започне модернизацията на изтребителите. Какъв ще бъде следващият ход на финансовото министерство тепърва предстои да проследим. Дано поне моралът да вземе връх и прокуратурата да започне проверки по най-скандалните военни сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във