Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Как 5G ще подобри ежедневието ни

В Барселона всички говорят за 5G. Сто хиляди души се събраха в испанския град тази седмица за Световния мобилен конгрес, а мобилната мрежа от ново поколение зае централно място. 5G не е само супер бърза скорост на интернета. 5G ще даде тласък на технологичното развитие, което ще промени ежедневния живот, коментира CNN.

5G и автономните автомобили

Новото поколение мрежа има потенциала да промени пътуването ни. Автономните автомобили са на радара ни отскоро, но 5G мрежата може да ги направи реалност. 

Индустриалните играчи твърдят, че 5G може да бъде 100 пъти по-бърза от 4G мрежата, както и че голям брой устройства ще могат да се свържат едновременно с мрежата. Това ще даде възможност на превозните средства да разговарят помежду си в реално време: те ще знаят кога друга кола сменя платната или спира и ще могат да се приспособят към съответното управление на трафика.

Например BMW iNEXT, електрически SUV, който се очаква да излезе на пазара през 2021 г., е оборудван със сензори, които събират и обработват данни за средата около автомобила. Този автомобил постоянно наблюдава всичко около него и изпраща съответната информация до облака, генерирайки истинска карта в реално време.

5G и пчелите

Ползите от 5G не спират дотук. Мрежата може да има и въздействие върху околната среда, когато се използва в интелигентното селско стопанство. 5G и концепцията "Интернет на нещата" могат да помогнат за защитата на медоносните пчели и за световните хранителни доставки. NimbeLink, в партньорство с The Bee Corp, е разработила система за следене и управление на кошерите, чрез която основни данни като температура, влажност, движение и местоположение се събират от сензори и след това могат да бъдат предадени обратно за анализ.

Бъдещето

Учените вече говорят и за 6G. "5G е добър, но 6G е по-добър", казва Ари Пууту, професор по природни науки в Университета в Оулу, Финландия.

"Очаква се да се появи в 2030 г., 6G ще бъде развитие извън смартфона. "Нека хвърлим смартфоните и да помислим как хората взаимодействат с инфраструктурата. Можете да имате умни повърхности с електроника в тях, умни очила, така че можете да имате устройства навсякъде", коментира още той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във