Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАДРОВИ ПРОМЕНИ В ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ НАДЗОР

Новото правителство търси нови лица за шефове на държавните структури, надзираващи застраховането, научи в.БАНКЕРЪ. Представители на изпълнителната власт вече разговаряли с трима евентуални кандидати и им предложили да оглавят застрахователния надзор. В момента ведомството се ръководи от Христо Христов, който бе депутат от СДС в 38-ото Народно събрание. Оценките за работата му са противоречиви, но е безспорно мнението, че той успя да се справи успешно с всички поставени му задачи, а сред тях бе и най-тежката - легализирането и лицензирането на застрахователния бизнес у нас. Политическата изява на Христов като син депутат в предишния парламент обаче, според някои среди, може да му струва шефското място в Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта. Кадровиците от НДСВ предложили новото място на Ивайло Иванов, доскорошен изпълнителен директор на няколко от дружествата на Орел-Г-Холдинг, а сега директор в Юпитер. Столът на Христо Христов е предложен и на Константин Велев. В момента той е изпълнителен директор в общозастрахователна компания Орел, но преди две години бе главен юрист на Дирекцията за застрахователен надзор. Третият евентуален шеф на агенцията е Петрозар Петков от Алианц България, но други слухове твърдят, че той е отказал.
Смяната на Христо Христов от гледна точка на действащия закон няма да е нито много лесна, нито много скорошна. Директорът на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта е държавен служител и е под защитата на съответната нормативна уредба. Но не липсват юридически хватки тя да бъде преодоляна. Например общият надзорен орган на застраховането и хазарта може отново да бъде разделен на две независими звена. Тогава няма правна пречка да им бъдат назначени и нови шефове.
В застрахователните среди допускат, че не е изключено на тримата специалисти да е предложено управлението на другите три държавни застрахователни структури. Едната е Гаранционен фонд, оглавяван в момента от Христо Печеняков. Според запознати, той най-вероятно също ще бъде сменен, след като застрахователният надзор се сдобие с нов шеф.
Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) е другата държавна застрахователна институция, чиито шефове са подвластни на правителството. Нейни изпълнителни директори са Соня Софронова, Цвятко Горанов и Наталия Божкова. Те създадоха агенцията и са сред малцината, подготвени да управляват този специфичен застрахователен бизнес. Въпреки това трябва да се отчете фактът, че за двете години от своето създаване агенцията не оправдава съществуванието си. Според запознати, ако Петрозар Петков не стане шеф на застрахователния надзор, най-вероятно ще му предложат да оглави именно експортната агенция.
Най-деликатна ще бъде кадровата рокада в ДЗИ. Начело на държавния застраховател сега е Борислав Михайлов. Той обаче освен като доказан професионалист е известен и като брат на лидерката на СДС Екатерина Михайлова. Между застрахователите се говори, че тази му родствена връзка може да ускори и неговата смяна. Но ДЗИ в момента е в процедура на приватизация и който и да бъде назначен на мястото на Михайлов, ще върти кормилото на застрахователния институт само няколко месеца. За всички е ясно, че като дойдат новите собственици на ДЗИ, те ще си назначат и нови шефове. Този факт затруднява представителите на изпълнителната власт в търсенето на подходящ човек за мястото на Борислав Михайлов. Твърди се, че такава оферта вече е отправена към Симеон Симеонов - управляващ директор на австрийската застрахователна компания Кю Би И - клон София, но той отказал. Не се знае дали шефските столове в държавните застрахователни структури не са предлагани и на други специалисти. Възможно е да израсне в кариерата и някой представител на дружеството Булстрад. В застрахователните среди се смята, че влияние в тази посока може да окаже депутатката от царската парламентарна група Мариана Костадинова. Преди да спечели електоралната любов, тя е работила като директор на великотърновското представителство на Булстрад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във