Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАДИЕВ СРЕЩУ ВЕЛЧЕВ - ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ

Не съм огледален образ на Милен Велчев - много сме различни. Тази реплика бе изречена от сегашния финансов заместник-министър Георги Кадиев миналия юни в навечерието на парламентарните избори. Думите на обявения тогава от медиите за
червено юпи
Кадиев бяха спонтанна реакция на многобройните сравнения между него и финансовото острие на НДСВ - Милен Велчев.
Година по-късно обаче тази съпоставка отново е актуална. Самият Кадиев я върна към живот, когато в средата на юли упрекна открито Велчев, че той и екипът му са обслужвали под една или друга форма корпоративни интереси, докато са били на власт. Нещо повече - червеният финансист се закани, че предстои ревизия на царските сделки и закони в бюджетната сфера. Ако се вярва на думите на Кадиев, които бяха широко тиражирани, разследването на ерата Велчев във финансовото министерство ще започне през януари 2007-а (след присъединяването ни към ЕС).
Предвид спецификата на сега управляващата тройна коалиция подобни изявления не изненадват, разбира се. Достатъчно е само да се припомнят участията на финансовия заместник-министър в предизборните дебати миналата пролет (някои от тях - именно срещу Милен Велчев). В тях Кадиев бе като фурия и сипеше огън и жупел срещу корумпираното (според него) управление на НДСВ и ДПС. Социалистът бе взел на прицел както неефективната политика на царистите в областта на митниците и данъците, така и някои от
най-скандалните сделки
на предишния кабинет - като тази с консултантите от Краун Ейджънтс и концесията на магистрала Тракия.
Антикорупционната активност на Кадиев продължи и след вота миналия юни, но не задълго. Ентусиазмът на специализиралия в Харвард икономист бе охладен от демонстрираната от неговия настоящ началник Пламен Орешарски кадрова приемственост в ръководството на финансовото министерство. На практика единствените нови лица, които се появиха по върховете в бюджетното ведомство след оттеглянето на Милен Велчев, бяха самият Кадиев и отговарящият за управлението на външния дълг представител на НДСВ Димитър Ивановски. Своите постове обаче запазиха Кирил Ананиев, Любомир Дацов и човекът на ДПС Нахит Зия. А за въпросните трима може да се твърди всичко друго, но не и че са били изолирани при формирането на финансовата политика на предишната власт. Така че, волно или неволно, с атаките си срещу Велчев червеното юпи хвърли камъни и в градината на своите колеги. Интересно дали социалистите ще разследват всички внесени законопроекти и сключени сделки от екипа на Велчев, или само тези на самия бивш министър?
Не е за пренебрегване фактът, че Кадиев наруши мълчанието си тъкмо в момент, когато излязоха наяве обтегнатите отношения между двамата заместник-лидери в БСП и НДСВ - Румен Овчаров и Милен Велчев. В началото на юли те
кръстосаха шпаги
по повод подготвяните от Министерството на икономиката промени в Закона за енергетиката и обвитите в недомлъвки преговори с Русия за доставка на природен газ.
Публична тайна е, че точно Овчаров вкара в изпълнителната власт бившия журналист и анализатор Кадиев. Очевидно сега той се е почувствал задължен да се застъпи за своя партиен покровител. Показателно е дистанцирането от темата на Пламен Орешарски.
Дори да оставим настрана тези чисто коалиционни интриги обаче, факт е, че сегашното ръководство на финансовото министерство се дистанцира от решенията на предишното само в изключително редки случаи.
Един от тях бе в края на миналата година, когато Орешарски обяви от трибуната на Народното събрание, че предприетите от предшественика му замени по външния дълг през 2002 г. са причинили на хазната загуби от стотици милиони левове. Колкото до данъчната политика (където критиките на Кадиев бяха най-остри), там финансистите на БСП и на НДСВ се разминаха най-вече около опростяването на скалата по данък общ доход, както и за предлаганото облагане от 2007 г. с ДДС на техническите средства за инвалиди и изкупуването на цветни метали.
Като изключим тези епизоди обаче, Велчев може да е доволен, защото наложената от него консервативна фискална политика в областта на публичните разходи определено бе продължена и през този мандат.
Колкото до лобистките сделки, решителните ходове на кабинета Станишев май се изчерпват с прекратяването на преговорите за прословутата сделка с Дома на покойника, който Велчев искаше да даде на загадъчната британска фирма 45 Уест и тя да строи на парцела петзвезден хотел.
За сметка на това обаче доста от договорите, подписани от предишния финансов министър, все още се изпълняват стриктно. Така например държавата все още чинно изплаща договорените от НДСВ солидни хонорари на митническите съветници от Краун Ейджънтс. И сега дори да бъде предприета обещаната от Кадиев проверка на подобен тип сделки, тя ще е крайно закъсняла. Контрактът на Агентите на короната например изтича този декември. Така че дори и да бъде открито нещо нередно около привличането на англичаните у нас преди пет години, едва ли ще може да се направи нещо по въпроса.
Добре би било, след като вече пусна духа от бутилката, заместникът на Орешарски да отговори и защо бюджетното ведомство скри тази година информацията, че Милен Велчев е подписал през 2004 г. четири тайни договора със скандалния израелски лобист Шимон Шевес. Министерството потвърди за тези споразумения едва след публикациите в пресата, че контрактите са регистрирани в правосъдния департамент на САЩ.
И ако при тези сделки може да се твърди, че Кадиев и колегите му са били поставени пред свършен факт, то не така стоят нещата по отношение на гласуваните през мандата на тройната коалиция нови финансови закони. Обективната статистика сочи, че обнародваните през последната година нормативи в областта на данъците и митниците (сферите, за които отговаря Георги Кадиев) са били подготвени още
по времето на... Милен Велчев
В списъка на заварените законопроекти челно място зае Данъчно-осигурителният процесуален кодекс, който регламентира старта на Националната агенция по приходите от януари тази година. Кодексът дори бе приет на първо четене от предходния парламент. По сходен сценарий протече и гласуването на Закона за акцизите и данъчните складове. Кадиев и неговите подчинени се възползваха и от добилия популярност като закона Велчев проект на нормативен акт за безмитната търговия. Той вече втора година не успява да влезе в пленарната зала на Народното събрание. Иначе идеите за затягане на контрола върху безмитните оператори си остават едни и същи - инсталиране на камери, компютърна връзка и т.н.
Сред предложенията на Велчев, които бяха припознати от Кадиев, бе и това за създаване на служба за фискални разследвания (т.нар. данъчна полиция). В началото на март червеният финансист дори заяви публично, че в рамките на един месец (т.е. до април) министерството ще внесе специален проект на закон срещу данъчните измами. Кадиев даже предложи на журналистите да го включат в списъка на политиците, които само говорят, а нищо не вършат, ако не изпълни това обещание.
Финансовият заместник-министър копира донякъде Велчев и в отношенията си с МВР. През есента на миналата година Кадиев дълго води концептуален спор с вътрешния министър Румен Петков за мястото за митническото дознание, както и дали полицаите могат да ровят или не в БИМИС - компютърната система на митниците. Между другото малко известен факт у нас е, че в периода 2000-2004 г. Георги Кадиев бе изпълнителен директор на Интелинюз, част от Юромъни Паблишинг Холдинг. Именно в този период списанието Юромъни удостои Велчев с наградата за най-добър финансов министър в света.
Както се вижда, колкото и да не му се ще на Георги Кадиев, той все пак би могъл да влезе в ролята на огледален образ (макар и малко крив) на бившия финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във