Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Качеството на подготовката на студентите по архитектура става все по-ниско

"Последните 10-15 години качеството на подготовката на студените по архитектура става все по-ниско. Не зная на какво се дължи, но бъдещите проектанти не могат да определят мащаба на един чертеж, ако не го проверят през компютъра“. Така коментира по БНР арх. Константин Пеев, заместник - председател на Камарата на архитектите (КАБ) проблема с кадрите и предложените от КАБ нормативни промени за повишаване на качеството на архитектурното и инженерно образование.

Той припомня, че когато е бил студент на лекциите са канени изявени специалисти в практиката, които да преподават по определени курсови проекти за по-сериозни обществени или жилищни сгради, или градоустройствени проекти. Те не са били щатни преподаватели, но са с голям практически опит. И сега я има тази практика, но не е толкова добре застъпена.

След промените 90-те години у нас са закрити големите проектантски организации, а "там се получаваше едно вътрешно обучение на младите специалист", припомня архитект Пеев.

„Ние държим хората, които ще се занимават с инвестиционния процес, независимо какъв проектант ще бъде, да си разбират от работата и да я вършат добре и качествено. А вече се прави така в университетите, че всеки студент да завърши, заради субсидията, която върви с него. А би трябвало да се дава субсидия за този студент, който започне работа като млад специалист“, казва специалистът. 

Друго предложение е да се осигурят стажове по време на обучението по специалността. От Камарата на архитектите  отбелязват, че е важно и те да бъдат допускани до участие в оценяването на дипломните и курсовите проекти на студентите. 

Според арх. Пеев е добре и учебните планове да се съгласуват с браншовите камари, защото новостите идват бързо, а това не заляга по време на обучението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във