Банкеръ Daily

Марияна Николова:

Качествата на машините не се определят от това къде се съхраняват

"Машините за гласуване се охраняват от жандармерия. Поехме ангажимент охраната да е обезпечена от страна на МВР и това е извършено". Това заяви вицепремиерът, министър на туризма и координатор по подготовката на изборите Марияна Николова. Тя уточни, че няма нерегламентиран достъп до склада, в който се съхраняват машините.

"Качествата на машините не се определят от това къде се съхраняват - в частен или в държавен склад. Охраната е осигурена. Това е митнически склад и се намира под специален разпоредителен режим, който е определен от държавата. Няма да се допусне нерегламентиран достъп, не трябва да има притеснения", подчерта вицепремиерът пред БНР.

Има регламент и ред, по който ще се проверяват машините от институциите, отговарящи за стандартизацията им, посочи Николова.

"Предвижда се с 50% да бъдат увеличени възнагражденията на членовете на комисиите. За членовете на СИК е с 40 лева повече, на председателите и зам.-председателите възнагражденията са по-големи и също се увеличават с 50%. Предвидени са и допълнителни плащания за подготовката за машинно гласуване и за подреждането на самата секция", обясни тя.

Министърът изтъкна, че за провеждането на парламентарните избори е определена сума от 65 251 000 лева, в която са включени и допълнителните възнаграждения. Тя добави, че разходите по бюджета на ЦИК за организационно-техническата подготовка на изборите е 8 000 050 лева и те са осигурени. 

С постановление на Министерския съвет от 17 февруари са осигурени 2 297 600 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за противоепидемични мерки за провеждането на изборите, каза вицепремиерът и добави: "Министерството на здравеопазването трябва централизирано да осигури необходимите материали, с които да бъдат снабдени областните управи и общините."

Марияна Николова съобщи, че вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във