Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кацаров: Депутатите и министрите могат да се лекуват другаде

"Не виждам никакъв основателен аргумент от страна на ръководството на болница "Лозенец" срещу сливането ѝ с детска болница." Това заяви пред репортери в парламента служебният здравен министър Стойчо Кацаров след участието си в редовния парламентарен контрол. Той коментира протеста на медици от болница "Лозенец", провел се пред здравното ведомство и пред Народното събрание.

"Имам кристални основания за това сливане, за да осигуря добри условия за лечение на болните деца. Правителството няма нужда от правителствена болница. Депутатите и министрите могат да се лекуват във всяко едно лечебно заведение и в крайна сметка тази тема, която се търкаля от 20 години, има своето решение", посочи министърът. Той бе категоричен, че за него на първо място е интересът на болните деца, които от години наред се лекували в лоши условия и в болници, в които дори няма апарати за образна диагностика.

Кацаров отбеляза, че това, което са предприели, дава възможност за развитие на болница "Лозенец". По думите му т. нар. правителствена болница била в много тежко финансово състояние. "Сега излизат ръководителите на болницата и предявяват някакви претенции. Първо, това не е тяхна болница - те са наемни работници там. Второ, те така са я управлявали досега, че почти са я докарали до фалит. Болницата е завършила миналата година с 21 млн. лв. дългове. От началото на годината е натрупала още 18 млн. лв., към 30 септември - финансови резултати от минус 39 млн. лева", изтъкна здравният министър.

Той също така увери, че няма абсолютно никакви притеснения във връзка с проверката на Антикорупционната комисия на поръчката за щадящите тестове за учениците. "Направено е по възможно най-добрият и прозрачен начин", каза Кацаров. Здравното министерство е закупило 4,7 млн. теста като цената на договорените била три пъти по-ниска.

"Народното събрание трябва да реши само за себе си този въпрос и по този начин да даде пример на целия български народ с една ясна и отговорна позиция за зелените сертификати", заяви министърът по повод дебата "за" или "против" зеления сертификат на входа на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във