Банкеръ Daily

Стела Балтова увери:

Кабинетът застава твърдо зад подкрепата за туристическия бизнес

"Служебният кабинет застава твърдо зад продължаване подкрепата за туризма. С всички свои действия до момента осигурихме бизнес среда, която успя да съживи бизнеса в туризма. Този сектор в целия свят претърпя най-много загуби от коронакризата", заяви служебният министър на туризма Стела Балтова след заседанието на Министерския съвет. Тя посочи, че разработените мерки за икономическо и социално подпомагане продължават да работят. Надградени и разработени са и нови. Общо 17 са програмите и схемите за подпомагане на бизнеса. По неокончателни данни в момента помощта за туристическия сектор възлиза на над 685 млн. лв., като са подпомогнати над 44 000 предприятия.

"Надяваме се, че актуализацията на бюджета скоро ще бъде приета, за да може мярката 60/40 да продължи да действа", добави Балтова. 

Във връзка с мерките и динамиката им в сектора – "да, тя съществува не само в България", призна Балтова, бил разработен здравен план за действие в условията на пандемията, за да може да има предвидимост за сектора. "Помощта продължава, тя не е прекъсната", увери служебният министър.

Мерките вдигнаха на бунт ресторантьорите, които след броени часове отново излизат на протест пред Народното събрание. В демонстрацията се очаква да се включат още представители на туризма, транспорта, фитнес индустрията и културата. От засегнатите сектори настояват за нови икономически мерки, с които да бъдат компенсирани заради предполагаемите финансови загуби. Протести на ресторантьори имаше и вчера в различни точки от страната, сред които Хасково, Русе, Добрич и Козлодуй. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във