Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът захрани чиновниците от ТОЛ управлението с допълнителни 90 млн. лева

Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за финансиране на дейността на специализирано звено "Национално тол управление". В днешното решение на кабинета се казва, че сумата ще послужи за дейността на управлението по събиране и администрацията на пътни такси и надзора върху доставчиците на услуги по събирането на таксите за изминато разстояние. 

Очаква се тол системата да заработи от догодина, след като ГЕРБ промени Закона за пътищата и даде срок на изпълнителната власт до 1 март 2020-а. Със законовите промени също така бе отменено задължението на Агенция "Пътна инфраструктура" да снабдява товарните автомобили с необходимите бордови устройства, чрез които ще се подава информация за изминато разстояние. Тази дейност вече се извършва от частни фирми. 

Освен това понастоящем не е изградена най-ключовата инфраструктура за работата на тол системата. Става дума за построяването на стационарни контролни рамки. Чрез тази техника ще се подават данни за изминатото от товарните возила разстояние и на практика ще се разбира дали те са си платили таксите. По план трябва да бъдат изградени 100 нови рамки, а 195 от съществуващите да бъдат модернизирани.

Тази дейност е поверена на австрийското дружество "Капш", което спечели обществената поръчка с договор за 180 млн. лева. От АПИ и "Капш" отчитат, че към момента тол-системата е внедрена до степен, позволяваща започването на тестове и изпитания. Те започнаха миналия месец и ще продължат поне половин година.

Националното тол управление пък бе обособено през октомври миналата година. Идеята тогава бе общо 921 служители да постъпят на работа в звеното, но засега няма официални данни дали тази бройка е попълнена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във