Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът в оставка праща в ЕК своя План за възстановяване

Планът за възстановяване и устойчивост на правителството на ГЕРБ ще бъде одобрен и изпратен в Европейската комисия, обяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на поредната оперативка в къщата му в Банкя. 

Борисов тотално смени позицията си по темата, след като идеологът на въпросния план - Томислав Дончев, бе дал дума, че няма да внесе плана за одобрение в Министерския съвет и няма да го изпрати в Брюксел, а ще остави тази работа на следващото правителство. 

Лидерът на ГЕРБ обясни смяната на мнението им с това, че е очаквал политическите му опоненти да предложат други планове, но това не се е случило. 

"Утре ще пратим и Плана за възстановяване и развитие, ако искат да го подписват. И щаб медицински не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво, дайте да видим вашия. Нямат министри, нямат екипи да се види какво ще се прави във всичките тези сфери", каза Борисов.

Това се случва и преди началото на дебатите по Плана за възстановяване и устойчивост в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Този документ представлява и стратегията, по която страната ни ще кандидатства за 12,6 млрд. лева до 2030 година. 

Дончев поясни в понеделник, че две трети от сумата трябва да се договорят в първите две години.

"Той не е Библия. Може след това да се поправя, да се преписва - това са гъвкави документи и ежедневен преговор с Европейската комисия", добави премиерът в оставка.

Както "Банкеръ" вече писа, бизнесът изказа сериозни критики към плана на ГЕРБ. АИКБ предложи акцентът да е върху безвъзмездната финансова помощ за българските компании, защото отдаването на приоритет на финансовите инструменти би довело до стимулиране на дългова спирала в производствения сектор на България и липса на реална инвестиционна помощ за българските предприятия през следващите седем години. Причината за това е  влошената ликвидност и кредитоспособност на предприятията.

Най-сериозните пробойни обаче са свързани с проектите, които ще налеят огромен ресурс в държавни компании. Например държавната компания "Булгартрансгаз", която стана любимка на Борисов заради строителството на "Турски поток". Тя ще получи близо 3 млрд. лева, докато в предишния вариант на плана се предвиждаше към нея да бъдат насочени 333 млн. лв. за нови газопроводи за смесен пренос на природен газ и водород. 

Повече пари са предвидени и за четири ТЕЦ-а - "Марица-изток 2", "Бобов дол" и американските "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово" -  434.3 млн. лв. или със 101 млн. лв. отгоре.

Природозащитниците пък отчитат значими пропуски в липсата на мащабни мерки за опазване на природата, устойчивото земеделие и реална трансформация към нисковъглеродна икономика. Според тях в документа са заложени цели, които будят притеснения, като например предложението за инвестиция от 800 милиона лева в държавната компания “Напоителни системи”. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във