Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАБИНЕТЪТ ЩЕ СТРОИ АВТОМАГИСТРАЛА МАРИЦА

Целесъобразно е автомагистрала Марица да бъде изградена с пари от бюджета. Това реши Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение под председателството на министър-председателя Сергей Станишев, след като разгледа доклад за тези проекти в сектор Транспорт. В документа се посочва, че за 114-те километра, които остава да се изградят от аутобана Марица, има пълна проектна готовност. Приблизителната стойност на строителството ще е 361 млн. евро. Останалата част от трасето вече е направена с бюджетни средства и поради това довършването му може да стане поетапно с национално съфинансиране и с пари от ЕС, се отбелязва в анализа на министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството. Предвижда се автомагистрала Марица да е готова през 2009 година.
За автомагистралите Струма, Марица, Черно море и Хемус ще са необходими над 2 млрд. евро, като в доклада се препоръчва Струма и Хемус да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство. Конкретно за Струма има прединвестиционни проучвания с утвърдено трасе, с изключение на участъка през Кресненското дефиле. Експертните оценки са, че за построяването й ще отидат около 600 млн. евро.
За автомагистрала Хемус също има прединвестиционни проучвания с утвърдено трасе и в момента се актуализират работните проекти на отделни неизградени участъци. За нейното строителство ще трябват над 1 млрд. евро.
Прединвестиционни проучвания са направени и за автомагистрала Черно море. Възложено е изготвянето на доклад по ОВОС. Индикативната стойност на проекта е около 400 млн. евро. Предвижда се реализацията му да приключи през 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във