Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът ще предложи увеличение на минималната заплата през следващата година

Кабинетът ще предложи минималната работна заплата през следващата година да се увеличи от 610 лв. на 650 лв., както е по план. Това обяви социалният министър Деница Сачева, след като преди дни работодателски организации предложиха минималното трудово възнаграждение през 2021 г.  да бъде замразено на сегашното си ниво заради коронакризата.

 "Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите", каза Сачева пред БНТ.

Без въвеждането на мярката 60/40, безработицата днес е щяла да достигне 14%, а сега тя е 7.9%, подчерта социалният министър. Тя изрази един умерен оптимизъм за начина, по който се развиват нещата в сферата на безработицата. Предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа анализа на мярката във всички детайли, допълни тя.

Надеждите са до края на годината нивото на безработицата да се задържи до максимум 8%. А успех би било, ако безработицата не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души, отбеляза Сачева.

"Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме понякога са критикувани, защото като че ли се очаква социалното министерство да предлага повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави", подчерта министърът.

Тя съобщи, че по последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото, са имали възможност да работят тази година в летния туризъм.

Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм. "Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите, за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", обясни тя.

Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", увери министърът.

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 тя посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

Парите за добавката от 50 лева към са осигурени за три месеца - до октомври. Обсъжда се тя да продължи до края на годината. На коалиционен съвет ще се търси решение как да продължи подкрепата за пенсионерите. Става въпрос за 106 млн. лева на месец, посочи министърът. Възможно е и да се обсъди преизчисление на някои от пенсиите, които изостават в размера си, включително и минималната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във