Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът ще отпусне средства на пострадалите от пожарите общини

Ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се насочат средства допълнителен трансфер от бюджета към общините, заяви Гълъб Донев.

Кабинетът има готовност да насоча средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите, обяви вицепремиерът в служебния кабинет Гълъб Донев.

"Ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се насочат средства допълнителен трансфер от бюджета към общините, в които има пострадали имоти, изгорели къщи, стопански постройки. На такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж", обясни Донев.

Министърът уточни, че близките на загиналите горски служители  имат право да получат еднократна финансова помощ по Кодекса за социално осигуряване от 540 лв. Тази помощ могат да я получат съпругите на загиналите горски служители, техните деца, независимо от това дали са навършили пълнолетие. Родителите на загиналите горски служители също могат да получат тази еднократна помощ от 540 лв. Така че разпоредено е и социални служби в Благоевград, да окажат помощ да окажат социална подкрепа на загиналите горски служители така, че да могат да подадат съответните документи за получаване на тази еднократна помощ", каза още Гълъб Донев.

По-рано през деня  гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението",  предупреди, че солени глоби заплашват тези, които предизвикат пожари. Николов призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.

Той коментира и трагедията край санданското село Петрово, при която загинаха двама горски служители. Николов обясни, че все още не е ясно дали те са загинали в следствие на задушаване или топлинен удар. Според него най-вероятно е и заради двете. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във