Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАБИНЕТЪТ ПОГАЗВА СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРЕДБИ

Вече повече от три месеца българският капиталов пазар работи без надзорен орган. Унесени в подготовката на предстоящите избори, министрите оставиха на заден план избора на нови членове на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК). Предложения за имената на регулаторите трябва да направи министърът на финансите Муравей Радев. Той и неговите подопечни обаче ако не помагат, то поне да не пречат на развитието на пазара.
Заради бездействието на Радевите чиновници в Комисията отлежават куп документи, които трябва да получат нейното одобрение. Става въпрос както за търгови предложения, така и за проспекти за нови емисии български депозитарни разписки, издавани на базата на американските индекси Дау Джоунс и НАСДАК. Освен това няма кой да приеме важната за повишаването на ликвидността на фондовата борса наредба за късите продажби и маржин-сделките.
Междувременно кабинетът започна да погазва и собствените си решения. Защото в наредбата за брокерите на фондовата борса пише, че изпити за лицензирането им се провеждат задължително през април и октомври. Това се прави от членовете на комисията, а за този месец няма кой да насрочи конкурс. Дори и да бъдат избрани следващата седмица, те няма да имат физическо време да организират изпита до 30 април. Но какво са у нас някакви си разпоредби?

Facebook logo
Бъдете с нас и във