Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът подготвя строителството на два нови моста над Дунав

Държавата планира изграждането на два нови моста над река Дунав, които ще свързват страната ни със северната ни съседка Румъния. За целта служебният кабинет одобри подписването на меморандум за разбирателство между България и Румъния.

Този документ дава „зелена" светлина за проучването на възможностите за изграждане на две нови мостови съоръжения над Дунав, които ще свързват Силистра с румънския град Кълъраш и Никопол с Турну Мъгуреле.

Транспортният министър Николина Ангелкова обясни, че с меморандума се дава старт на предпроектните проучвания, анализите и изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда. По двамата моста ще се работи едновременно. Министърът увери, че и двете нови съоръжения са приоритетни и за България, и за Румъния и няма да има изоставане на работата.

Подготовката на двата проекта ще се финансира от Програмата за Трансгранично сътрудничество България - Румъния 2014-2020 година, а изграждането им вероятно ще се случи с публично-частно партньорство. Решението обаче ще бъде взето, едва след като са готови анализите за разходите и ползите от двете съоръжения над Дунав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във