Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът "Петков" е закрил Държавната петролна компания

Държавната петролна компания се закрива. Решението е взето на последното заседание на кабинета "Петков", проведено на 1 август, става ясно от правната информационна система на Министерският съвет. Идеята на държавното предприятие, създадено през пролетта на 2020 г. година от кабинета "Борисов", беше да изгражда държавни бензиностанции, за да оказва влияние върху цената на горивата.

С взетото преди дни правителствено решение се преобразуват и редица други държавни предприятия. Сред тях е и Българският спортен тотализатор, който става еднолично акционерно дружество поради факта, че осъществява търговска дейност.   

По-рано от предишния Министерски съвет посочиха, че според направените анализи съществуването на Държавното предприятие "Държавна петролна компания" е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България.

Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на Държавната петролна компания да изгражда и оперира с бензиностанции били напълно необосновани от пазарна гледна точка. Тяхната икономическа ефективност не може да се докаже, тъй като, навлизайки на пазара, компанията ще трябва да преодолява бариери, за които няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, отчитат от кабинета.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на Държавна петролна компания с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, заявиха от предишния кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във