Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кабинетът отпусна още пари за "Хемус"

Отсечката между Ябланица и Боаза

Харчовете по строящата се от близо 40 години магистрала "Хемус" текат с пълна сила. През седмицата правителството отпусна транш от 35 млн. лв. за деветкилометровата отсечка между Ябланица и село Боаза, като средствата ще са за вече извършени строително-монтажни дейности и консултантски услуги, обясниха от "Дондуков" 1.

Агенция "Пътна инфраструктура", която ще извърши заплащането, посочи в своето съобщение, че: "Изграждането на автомагистрала "Хемус" е приоритет в програмата на правителството и има стратегическа цел за ускоряване процеса на икономическо и социално развитие на регионално ниво. Завършването на участъка ще допринесе за подобряване безопасността на пътуващите, намаляване вероятността от възникване на пътнотранспортни произшествия, за достигане на оптимална скорост на движение... и ще спомогне за развитието на регионите от Северозападния район на страната."

Строителството на 9.3 км отсечка между Боаза и Ябланица се изпълнява от консорциума "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в който влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас". Те спечелиха търга с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. Контрактът беше подписан през юли 2017-а, а срокът за изпълнението е 910 дни. И трите фирми официално са собственост на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев.

Сегашното й ръководство обаче не се наема със срок за завършването на аутобана, за разлика от премиера Бойко Борисов. Преди малко повече от месец той обеща, че магистралата ще е изцяло готова до 2024 година. (Преди пет години бившият строителен министър Десислава Терзиева твърдеше, че строителството на "Хемус", почнало още по времето на Тодор Живков, ще приключи до 2018-а.)

Странно или не, министър-председателят, бившият строителен министър Николай Нанков и шефът на АПИ инж. Светослав Глосов инспектираха работите именно в участъка между Ябланица и пътния възел при Боаза, определяйки го като "най-сложния", тъй като минавал през планински терен. Трасето според тях трябва да е готово през следващата година. В същия период следвало да бъде завършена и отсечката от Белокопитово до Търговище. Очаква се поръчките за отсечките до Велико Търново пък да бъдат обявени до края на годината.

Избраният изпълнител за пътя между Белокопитово и Търговище е ДЗЗД "ХЕМУС - 16320", в което влизат "Инфра Експерт", "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно море" и "Трансконсулт-22". Сумата по договора е 119.7 млн. лв. без ДДС.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във