Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът отпусна още 30 млн. лева за болниците

Кабинетът отпусна 30 милиона лева за допълнителни разходи на общинските и областните болници, психиатрите и спешните отделения у нас. По механизма ще бъдат субсидирани 171 лечебни заведения. С друго постановление пък ще бъдат заделени още 10,5 млн. лв. за капиталови разходи. Това обяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев след редовното заседание на кабинета. 

"Заради просрочени задължения на общинските и областните болници в размер на над 161 млн. лева към края на миналата година голяма част от отпуснатите днес допълнителни пари ще бъдат насочени към тези болници, в това число 71 лечебни заведения в планинските райони у нас. 18 млн. лв. ще отидат за болниците, като 71 от тях са в списъка с лечебни заведения, обслужващи труднодостъпни и отдалечени населени места. Част от сумата ще бъде използвана за повишаване на заплатите на служителите в лечебните заведения, като размерът ще се определя от ръководствата. 10 млн. лв. ще получат 41 лечебни заведения за спешна помощ, а 2 млн. лв. ще отидат при 12-те центъра за психично здраве и при психиатричните отделения към общинските и областните болници", обясни Ананиев. 

Министърът коментира и протеста на фармацевтите заради въвеждането на новата система за верификация на лекарствата, чиято цел е да спре практиката за разпространение на нелегални лекарства. 

"Държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация. С всеки изминат ден се увеличава броят на аптеките, които работят със системата - от 3600 аптеки на територията на страната над 2100 вече са се регистрирали. Не мога да разбера защо е този протест, тъй като това е европейска директива, имаше достатъчно дълъг период на обучение, чуди се Ананиев. В никоя друга страна членка на ЕС нямало такова напрежение", уточни Кирил Ананиев.

Той напомни, че аптеките имат гратисен период от шест месеца, за да отговорят на изискванията на Брюксел. 


 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във