Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът отпусна още 214,6 млн. лева за социални разходи

Социалният министър Гълъб Донев

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от 214,6 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г., които се осигуриха с актуализацията на държавния бюджет, приета от 46-то Народно събрание.

Средствата ще се използват за изплащане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявена извънредна епидемична обстановка, помощи за отопление, разходи по механизма лична помощ, както и за обезпечаване на допълнителните възнаграждения за служители на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и ИА „Главна инспекция по труда“ за месеците октомври, ноември и декември във връзка с работа в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията C0VID-19.

Допълнителният финансов ресурс е осигурен за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19 и други със Закона за държавния бюджет. 

На 7 септември Народното събрание прие добавка от 120 лева за всеки пенсионер за октомври, ноември и декември  в актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. По-рано депутатите приеха и друга важна точка от бюджета - от 1 октомври минималната пенсия става 370 лв.

Във вторник социалният министър  Гълъб Донев заяви, че ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение.

Той посочи, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и до 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Донев припомни още, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надхвърля инфлацията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във