Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът осигури терен за изграждане на Център за подкрепа на лица с увреждания във Варна

Правителството усилено се подготвя  за предстоящите кметски избори на есен. Напоследък Кабинетът на Бойко Борисов все по-често демонстрира  действия със социална насоченост към нуждите на уязвените слоеве на обществото, като подпомага различни общини с терени и имоти.  В тази посока е и взетото решение  Министерския съвет  да прехвърли имот и половина , който досега беше  частна държавна собственост, за да може кметството  в  морската ни столица да изгради Център за подкрепа на лица с увреждания.

Имотите се намират във Варна и представляват подблоково пространство с канцеларии, сервизни помещения и прилежащи изби с площ 272.81 кв. метра на първия етаж в триетажна сграда в жилищния комплекс „Дружба“ и самостоятелен обект с площ 179 кв. метра на трети етаж в сграда на ул. „Кавала“ № 1-а в район „Одесос“.

Центърът ще бъде създаден по процедурата за подкрепа за лица с увреждания на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година. Общата стойност на проекта е 999 957.80 лева, от които 849 964.13 лева  ще бъдат финансирани от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Основни дейности по проекта за Центърът за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания са извършване на основен ремонт на помещения, доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване, закупуване на специализирано моторно превозно средство с платформа за хора с увреждания, подбор на персонал и провеждане на обучение и супервизии.

Намеренията са той да  предоставя услуги за деветдесет  лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, в това число: дневна и почасова грижа, консултиране, информиране и подкрепа, осигуряване на терапевтична помощ и рехабилитация, включително и на лицата, полагащи грижи за лицата от целевата група, извършване на мобилна работа, краткосрочно настаняване в Центъра (заместваща грижа).

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във