Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КАБИНЕТЪТ ОСИГУРИ СТРЪВ ЗА ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИИ

Точно 754 проекта на обща стойност 2.597 млрд. лв. съдържа актуализираният вариант на Националния план за регионално развитие 2000-2006 година. Документът бе обсъден и приет от Министерския съвет на 25 януари. Почти всички проекти - 740 на брой, са разработени и представени от 28-те областни управи и представляват част от техните планове за развитие. След допълнителна координация между различните министерства и ведомства са добавени още 14 проекта, които са планирани на национално ниво.
За реализация на проектите вече са осигурени 1.682 млрд. лв. (64% от общите инвестиции) - похвали се министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев. - От тях 513 млн. ще дойдат директно от държавния бюджет. Около един милиард лева са предвидени в план-сметките на фондовете, които са част от консолидирания бюджет - Пътища, Регионални инициативи, Екология и др. Близо 200 млн. лв. са осигурени и от различни програми на Европейския съюз.
Според заместника на министър Чачев - Васил Гарнизов, всичките 754 проекта са оглеждани и преценявани дълго и старателно. Сред тях няма нито един, който да е изсмукан от пръстите, категоричен е Гарнизов.
Част от проектите, включени в актуализирания План за регионално развитие 2000-2006 г., произтичат от договори, сключени от правителството с международни финансови институции, както и такива, за които са осигурени средства от предприсъединителните фондове на ЕС - ИСПА, САПАРД, ФАР... През 2001 г. например започва реализацията на Програма за икономическо и социално сближаване в два региона - Северозападна България и Родопите. Тя е най-вече за интеграцията на малцинствата и се финансира изцяло от програмата ФАР с 14 млн. евро, за които има подписан и финансов меморандум. През 2002 г. същата програма ще обхване цялата страна. Преговорите с Европейската комисия за финансирането й са в напреднала фаза. Ако приключат успешно, България ще получи през следващата година безвъзмездно от ФАР други 40 млн. евро.
Заместник-министър Гарнизов е на мнение, че планът представлява една доста богата палитра от проекти: като се започне от изграждането на кравеферми и тържища, мине се през водоснабдяване, регионални пътища, мостове, пречиствателни станции и депа за битови отпадъци и се стигне до възстановяване на летища (като тези в Русе и Видин) и изграждане на пристанища (като фериботното в Силистра).
Най-скъп и може би с най-голямо значение за страната е проектът за реконструкция на летище София. Но най-голямото достойнство на Националния план за регионално развитие е фактът, че за пръв път от 1947 г. насам частните инвестиции в такъв документ изпреварват по обем държавните. Както заяви Цвета Каменова, началник на отдел Инвестиции и концесии в Министерския съвет, съотношението между публични и частни инвестиции е 43/57 процента в полза на частните. Освен това през следващите 10-15 години делът на частните инвестиции ще се увеличава. Целта е да използваме публичните инвестиции като мая, като стръв, с която ще привличаме частни, общински, външни и пр. средства за реализация на проектите - отбеляза Гарнизов. - Само по този начин увеличената инвестиционна активност през следващите години няма да става чрез увеличаване на данъчната тежест, както беше досега.
Министър Чачев очерта и схемата, по която ще се действа занапред: общината се ангажира с даден проект, като осигури терен, държавата ще предостави необходимата институционална подкрепа (примерно по-бързо издаване на строителните разрешения), а частниците ще влагат парите си. Хитро! Въпросът е обаче как после ще се делят дивидентите от проекта и дали и трите страни в този инвестиционен процес ще са доволни от реализацията му?
Освен готови проекти с осигурено финансиране, планът съдържа и такива, които са с частично осигурени инвестиции, най-вече частни или общински. Първите ще се предлагат пред Европейската комисия за финансова подкрепа от различните европейски програми, а за вторите тепърва ще се търсят инвеститори. Всички те обаче са обществено значими и ще бъдат реализирани, обещават от правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във