Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът осигури по 70 лв. коледни надбавки за пенсионерите

Служебното правителство успя да осигури необходимите средства в размер на 142 млн. лева за изплащане на коледните добавки за пенсионерите в размер на 70 лева.

Това обяви финансовият министър Росица Велкова по време на редовното заседание на служебното правителство в Министерския съвет. Тя обясни, че отделените средства са в резултат на реализирани икономии в разходната част на  държавния бюджет за 2022 година.

Надбавките ще се изплащат от декември, независимо от размера на пенсията. Мярката ще се отрази пряко върху доходите на 2 034 000 пенсионери.

Освен това министър Велкова отчете, че инфлацията за първи път от доста време насам обръща тренда и започва леко да се забавя - с 1.1 процента. Вече от 18.7 процента през септември тя е 17.6 през октомври. По думите й това е очаквано - в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите, като се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и други - промяна, за която от правителството целенасочено работели.

Финансовият министър поздрави служителите от Агенцията по приходите по случай професионалния им празник - 16 ноември - денят, в който Православната църква почита Свети Матей - покровителят на митничарите, счетоводителите и данъчните служители.

Към поздрава й се присъедини и социалният министър Лазар Лазаров. Той подчерта, че работата на служителите в НАП е особено важна от гледна точка на правилата на икономическата игра, но по-важното е, че благодарение на техните усилия се осигурява необходимия ресурс за реализирането на различни социални програми, гарантира се и устойчивостта на държавните финанси.

Лазаров отбеляза, че от кабинета са предприели мерки и за увеличаване на размера на целевите помощи за отопление, както и че ще предоставят допълнителни ресурси за разширяване обхвата на лицата, които получават подкрепа за посрещане на тези разходи.

Вече са предприети действия за увеличаване на границата на бедността от следващата година с 22%, като социалният министър съвместно с колегата му, отговарящ за финансите, още в края на тази седмица ще започнат разговори със социалните партньори. Тук министър Лазаров уточни, че става дума за национално представените организации на работодателите и на работниците, като те ще имат възможност да споделят вижданията си за размера на минималната работна заплата през 2023 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във