Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът осигури 100 млн. лева по сделката за F-16

"Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство, за купуване на новите самолети F-16 Block 70", съобщи във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Отпуснатите средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС, допълва Борисов.

"Модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. Договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 са не само важна част от нея, но също осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера, подчертава премиерът.

През април тази година Министерството на отбраната съобщи, че обявяването на договора между Lockheed Martin и Военновъздушните сили на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано. 

Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

На 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя F-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация.  На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвиждаше и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева, а на 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя F-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа. На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя F-16 от САЩ.

Заради покупката на осемте изтребителя България тогава емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във