Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът одобри споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

Кабинетът взе решение на днешното си заседание за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави-членки.

Постоянният представител на  България към ЕС е упълномощен да подпише споразумението от името на правителството  при условие на последваща ратификация. Има и предложение до Народното събрание за ратифициране на документа със закон. 

Cпopaзyмeниeтo  между ЕС и Канада чacтичнo влeзe в cилa пpeз ceптeмвpи 2017 г., пpeмaxвaйĸи тapифитe oт гoлям бpoй cтoĸи и paзшиpявaйĸи дocтъпa дo ĸaнaдcĸoтo гoвeждo мeco в Eвpoпa и eвpoпeйcĸoтo cиpeнe и винo в Kaнaдa. Πoддpъжницитe мy твъpдят, чe тo щe paзшиpи тъpгoвиятa мeждy пapтньopитe c 20%, дoнacяйĸи нa иĸoнoмиĸaтa нa EC 12 млpд. eвpo гoдишнo, a нa Kaнaдa - 12 млpд. ĸaнaдcĸи дoлapa (9.1 млpд. щaтcĸи дoлapa) гoдишнo.

В мотивите за решението на българското правителство се казва, че всеобхватното икономическо и търговско споразумение открива нови възможности за търговия и инвестиции за икономическите оператори от двете страни на Атлантическия океан. Чрез него се слага край на ограниченията на достъпа до обществени поръчки, отворят се пазарите на услуги, предлагат се предвидими условия за инвеститорите, осигурява се по-добра защита на обектите на интелектуална собственост и традиционни продукти на ЕС, усъвършенстват се правилата за произход и др.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във