Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кабинетът одобри нови четири концесии за плажове

Процедури за нови четири концесии на морски плажове ще бъдат открити. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда.  Ще се търсят стопани за 20 години напред за бреговите  ивици  "Златни пясъци" (община Варна), "Китен - Атлиман" и "Приморско-север" (община Приморско) и "Созопол - централен" (община Созопол).

Размерът на минималната  годишна концесионна такса  е определен  съгласно приетата от Министерския  съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове, съобщават от пресцентъра на правителството.  

За плаж "Златни пясъци" тя  е на стойност 1 712 599 лева.  

Досега плажът се стопанисваше от "Ламс холдинг груп", която през 2009-а спечели обявената тогава  десетгодишна  концесия.  Бургаската фирма е собственост на местния бизнесмен Иван Лапчев, чието име бе споменато в полицейските сводки през 2001-ва покрай разстрела на неговия съдружник Арташес Тер-Овсепян в софийския хотел "Амбасадор". Същата фирма беше наемател на плажа и преди конкурса за същата концесия  преди десет години. Тогава началната тръжна цена  беше определена на  1.859 млн. лева.

Кандидатите да стопанисват плажа  "Созопол - централен" ще започнат наддаването от  цена 120 593 лева.

Преди година министърът на туризма Николина Ангелкова развали двадесетгодишната концесия за този плаж поради нарушения и неизпълнение на договора. От 1999-а  насам  бреговата ивица тук се стопанисваше от Цоньо Христов чрез фирмата му  ЕТ "Арена - Цоньо Христов". Той е чорбаджията  и на  хотел "Арена", и на заведения с живописен изглед към морето. Името на фирмата беше съпроводено с редица скандали  за неразплатени заплати и за заграбена плажна ивица. Местни хора се оплакваха, че целият бряг бил зает  с чадъри и шезлонги срещу високи такси и концесионерът не се съобразявал с изискването в закона за свободни площи. Дори на скалите направил ВИП зона с шезлонги и чадъри срещу 20 лв. такса на ден.  Кой ще бъде новият собственик след провеждането на конкурса  все още не е ясно. Но ако обърнем внимание на думите на вицепремиера Валери Симеонов, този плаж бил "подготвян" за фирма, близка до Братята Маргини...?!

По данни от концесионния регистър става дума за плаж с обща концесионна територия в размер 18 022 кв. м и  с дължина на бреговата линия 502 м и средна широчина 37 метра.

Другият плаж, за които ще се търси дългогодишен концесионер е "Приморско-север" . Началната тръжна цена за него е определена на 23 278 лева.

За един от най-големите плажове по южното Черноморие  - "Китен - Атлиман", наддаването ще започне   от начална тръжна цена  96 175 лева.

От Министерския съвет съобщиха, че концесионерите на морските плажове ще бъдат определени в резултат на конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя. Целта е плажовете да се обезпечат със задължителните дейности по Закона за устройство на черноморското крайбрежие - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж  и услуги от обществен интерес.

Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразни с Решение № 604 от 22 юли 2016-а на Министерския съвет за утвърждаване на минимални критерии за комплексна оценка на офертите при провеждане на конкурс за определяне на концесионер на морски плаж в отговор на обществените нагласи и очаквания за балансиран държавнически подход при определяне на очакваното от държавата минимално годишно концесионно плащане и икономическа съотносимост с общодостъпни цени на услуги на предлагани плажни принадлежности - чадъри и шезлонги, пише още в съобщението.

Целта според министрите е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за 20-годишния срок на концесиите, информираха  от пресслужбата на кабинета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във