Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът одобри изваждането на фирми от ДКК

Няколко държавни фирми ще бъдат извадени Държавната консолидационна компания (ДКК) и прехвърлени на директно подчинение на министерства.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е предложил "Монтажи", "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг РМ", които сега са под шапката на ДКК, да преминат съответно към Министерството на икономиката и към Министерството на околната среда и водите. А язовирите, чийто ремонт се финансира през ДКК, да преминат към Министерството на земеделието, тъй като съоръженията са предимно напоителни. 

Докладите са били приети на днешното заседание на кабинета. 

Днес Петков заяви, че държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" се обмисля да премине към Министерството на земеделието.

Тези стъпки ще променят структурата на Министерството на икономиката, "което ще се раздели с несвойствените си дейности, в които изтичаха парите ни, и ще се фокусира само върху икономическото развитие", подчерта министър Петков. Той обяви и че по време на заседанието на Министерския съвет са обсъждали дали и как Агенцията за иновации да премине под координацията на Министерството на икономиката, така че заедно с Министерството на образованието и заедно с вицепремиера, който отговаря за евросредствата, да бъде използвана по най-добрия начин, а не както досега - без ясна идея.

Той добави и че Министерството на икономиката ще стане модерно и ще бъде двигател за развитие, когато работи заедно с вицепремиера по еврофондовете и използва обединените сили и ресурси на Българската банка за развитие, на Българската агенция за чужди инвестиции, на "Малки и средни предприятия", на "Българската агенция за експортно застраховане", на Иновационния фонд. Той обяви и че е готов да отдели цялото си време - толкова, колкото е необходимо, за да обясни на следващия министър на икономиката, какво той и екипът му предлагат и смятат за необходимо да се направи за бъдещото развитие на страната.

Във връзка с протести във ВМЗ - Сопот, министър Петков обясни, че там недоволството не е заради него и не се иска неговата оставка, а е свързано с желанието им техният борд да се преразгледа от Държавната консолидационна компания. Министърът е успокоил протестиращите, като е обяснил, че този четвъртък (5 август) приключва конкурсът за нови директори в Държавната консолидационна компания и надеждата е в него да заработят поне три нови фигури, които да дадат нова сигурност и посока за ВЗМ-Сопот.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във