Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът одобри и втория милиард за санирането

Правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи от 1 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2017 г. за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Тези средства са до размера на одобрените и са предназначени за изплащане на задълженията, които министерството превежда към Българската банка за развитие по изпълнението на програмата. Аргументите на правителството са,че чрез изпълнението на програмата за саниране за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване.

На 23 ноември БСП настоя парламентът да разследва има ли корупционни схеми в програмата за саниране на сгради и какво е нейното бъдеще. Социалистите напомниха, че има няколко хиляди сключени договора за обновяване на сгради, но не и предвидени пари за това.

„Не е ясно какво е бъдещето на програмата. Към момента не е ясно какъв процент ще бъде заплащан от българските граждани, ако те продължат своето желание да санират жилищните сгради, в които живеят. Това създава дискриминация между тези, които ползваха 100% финансов ресурс, и тези, които трябва да доплащат”, заяви Жельо Бойчев.

Според него управляващите са стартирали тази програма, без да знаят какъв е обхватът и без да знаят как ще я осигурят финансово.

От ГЕРБ отговориха, че програмата за саниране ще продължи заради огромните ползи от нея - намалели цени за ток и вдигане на цените на имотите. Управляващите съобщиха, че от началото на следващата година правителството обмисля нов начин да продължи програмата за саниране, като вместо 100% финансиране от държавата ще комбинира банкови заеми, частично държавно финансиране и други финансови инструменти. В допълнение към това обаче ще се мисли за задължителен елемент - т.е. изискване към собствениците на апартаменти да поддържат тях и общите части в добро състояние, както и механизъм, по който малък брой собственици да не могат да спрат решения на етажната собственост. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във