Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът одобри бюджет от 123,8 млн. лева за изборите

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и Народно събрание във формат "две в едно", които ще се проведат на 14 ноември 2021 г. Гласуваният бюджет е в размер от 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент в два тура.

Съгласно чл. 18, ал. 2 от Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

При необходимост, след сключване на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на Централната избирателна комисия, по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси. При вземане на решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Правителственото постановление е прието неприсъствено.

Вече стана ясно, че ЦИК ще поръча 1600 машини за гласуване и 26 000 броя флаш памет, което ще струва 9,5 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във