Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът обявява нови мерки за подкрепа на бизнеса

Една от мерките, които се обсъждат, е компенсации в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР за цената на тока и цената, на която реално се търгува борсовият ток в момента.

Служебното правителство ще съобщи в сряда, 20 октомври, какви са новите мерки за подкрепа на бизнеса за сметките за ток. В понеделник служебният премиер Стефан Янев заяви, че небитовите потребители ще получат още помощ.

Досега беше прието субсидиране от 50 лева за мегаватчас, както и помощ за бизнесите, които получават електроенергия от доставчик последна инстанция.

Във вторник  бизнесът излезе на протест срещу високите цени на тока. Синдикати и работодатели искат спешни мерки от страна на държавата, за да се овладеят растящите цени на електроенергията.

Според представителите на работодателските организации и на синдикатите, над 600 000 души за засегнати от високите цени на тока, а искането е за спешни мерки от страна на държавата.

Част от тези мерки включват и компенсации за засегнатите от високите борсови цени на тока. Една от мерките, които се обсъждат, е компенсации в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР за цената на тока и цената, на която реално се търгува борсовият ток в момента. Прогнозната цена на КЕВР е 119 лв, а вчера прогнозната цена на тока с ден напред достигна 481 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във